Hopp til innhold
Drukning Lyngdal
Foto: MARIUS KALLEBERG MYDLAND

Drukning og badeulykker

Oppsummert

38 mennesker mistet livet i drukning i Norge i første halvår 2023. I fjor døde 88 i drukningsulykker her i landet, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

  • Åtte personer omkom i drukningsulykker i mars

    Åtte personer omkom i drukningsulykker i mars. Så langt i år har 20 personer druknet i Norge. Det er fem flere enn på samme tid i fjor, ifølge Redningsselskapet.

    Det er det høyeste antall drukningsulykker på åtte år.

    – Så langt i år har det vært flere fall fra land-ulykker enn i 2023. I fjor var det heller ingen kajakkulykker i første kvartal, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforbygging i Redningsselskapet.

    Åtte av de 20 personene som har druknet i år, omkom etter fall fra land.

    – Hver eneste ulykke rammer familier, venner, kolleger og lokalsamfunn, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

  • Åtte personer druknet i januar

    Statistikk fra Redningsselskapet viser at sju menn og én kvinne omkom i drukningsulykker i januar.

    Det er det høyeste tallet i januar måned siden 2008, skriver de i en pressemelding.

    – Det har dessverre vært en trist start på året der mange har mistet livet i drukningsulykker, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

    Fire av drukningsulykkene i januar skjedde i Agder. To personer druknet i Nordland, mens det var én drukningsulykke i både Rogaland og Vestland.

    I tillegg har det vært flere hendelser der folk har klart å berge seg selv eller blitt reddet opp av vannet av andre.

  • 79 personer druknet i 2023

    74 menn og 5 kvinner druknet.

    Året før døde 89 personer i drukningsulykker.

    – Nedgang er positivt, men 79 liv tapt til drukning er en sterk påminnelse om at drukning er en samfunnsutfordring som må løses. Vi er nødt til å nå spesielt voksne menn for at drukningstallene i Norge skal gå ned, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet i en pressemelding.

  • Seks druknet i september

    Så langt i år har 69 personer druknet i Norge, én mer enn på samme tid i fjor. I september var det seks personer som druknet.

    Fem menn og én kvinne druknet i forrige måned, ifølge tallene fra Redningsselskapet.

    Den yngste var i 30-årene, mens den eldste var i 80-årene. Halvparten av drukningsulykkene skjedde i Vestland fylke, som har flest drukningsulykker så langt i år.

    I oktober skjer de vanligste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt, ifølge Redningsselskapets statistikk.

    (NTB)

  • Regjeringen etablerer nullvisjon mot drukning

    Regjeringen etablerer en nullvisjon mot drukning, slik blant annet Flyte-leder Siv Jensen har bedt om. Så langt i år har 53 mennesker mistet livet i drukningsulykker i Norge. Det er seks flere enn på samme tid i fjor.

    – Hvert år omkommer mange som følge av drukning. Dette er noe regjeringen ser alvorlig på. Derfor tar vi nå grep og vedtar en nullvisjon om ingen omkomne som følge av drukningsulykker. Ett liv tapt til drukning er ett for mye, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no