Ba Dagsrevyen «dra til helvete»

Haakon Lie ble rasende etter CIA-spørsmål. Resten ble TV-historie. Se videoen her.

Åsulv Edland

Under en Dagsrevy-sending i november 1987 skjelte Haakon Lie ut programleder Åsulv Edland på direkten, fordi NRK-journalisten ville vite om den tidligere partisekretæren for Ap hadde hatt uoffisiell kontakt med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

informant for CIA var informant for CIA. NRK-journalist Frode Nielsen kom over dokumentet under arbeidet med boka «Tause menn».

(Saken fortsetter under videovinduet)

Video nsps_upload_2008_9_22_10_54_38_137.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Spennende og interessant

Det er opplysninger Haakon Lie i sin levetid svært nøye med å holde for seg selv, som Åsulv Edland selv husker svært godt i dag, 22 år etter.

– Det var veldig spennende og en interessant erfaring (å bli skjelt ut av Lie, journ. anm.). Det er ingenting jeg har gjort siden jeg begynte i 1970 som har skapt noe i nærheten av samme interesse. Jeg har hatt stor glede av det i ettertid, sier Edland til nrk.no.

DB

Dette var forsida som møtte Edland dagen etter Dagsrevy-sendingen der han ble skjelt ut av Haakon Lie. Den har han fortsatt.

Lie var på det tidspunktet på sin sommerresidens i Florida. Edland var ikke sikker på om Ap-legenden ville svare på telefonen, men satte i gang båndet for sikkerhets skyld. Deretter kom svarene på løpende bånd – sammen med utskjellingen – og historien havnet fort i tabloidene.

Selve ordskiftet ble sentrum for noe debatt:

– Det har du ingenting med, svarte Lie på spørsmål om CIA-tilknytning

– Om du spør Jens Christian Hauge om han kan gi deg svar på spørsmålene dine, så vil han be deg ryke og reise til helvete, og det vettet burde du ha også.

– Men vi må da få lov til å spørre, svarer Edland.

– Du kan spørre så mye du vil, men du får ikke noe svar, det må da du også skjønne, sa Lie.

Ordskiftet var oppe til debatt, ettersom Lie ikke rett ut ba Edland om å ryke og reise til helvete. Likevel var Lies intensjoner ikke til å misforstå.

«Jeg var fly forbanna»

Lenge gikk debatten om presseetikk, om hvorvidt Edland hadde identifisert seg som journalist, eller om han hadde sagt fra om at båndet gikk. Det endte med at daværende programdirektør Tor Strand kom med en beklagelse overfor Lie, som hevdet han ikke ante at samtalen skulle på lufta.

– Jeg ante ikke at telefonsamtalen skulle på luften. Jeg var fly forbanna, men jeg vet at jeg må bruke et annet sprog når jeg snakker inn i stuen til folk, sa Haakon Lie til Aftenposten, dagen etter, 12. november 1987.

– Det ble et rabalder uten like. Alle kjente Lies temperament, men jeg hadde hatt et ganske godt forhold til ham tidligere, med dedikasjoner i bøker og liknende. Og han visste nok utmerket godt at han ble intervjuet , sier Edland.

CIA bygde opp A-pressen

Saken NRK ville ha svar på var en dårlig skjult hemmelighet. Haakon Lies navn ble knyttet til etterkrigstidens oppbygging av A-pressen, med hjelp fra et stråselskap knyttet til CIA.

– Det var mange som regnet det som helt naturlig at han hadde kontakt med CIA. Han var i hele sin levetid svært USA-vennlig, men han ville ikke ha noe oppmerksomhet rundt det. Venstresida mente det var et problem at han var for USA-vennlig, og at det var for tett kontakt, og Lie mente nok det ville være dårlig reklame for Ap, sier Edland.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no