Gris
Foto: Nettverk for dyrs frihet

Avsløring av grisemishandling

Oppsummert

Det er fortsatt dårlig dyrevelferd for mange griser i norske fjøs. I 2019, etter avsløringer om brutale forhold i fjøsene, lovte næringen full opprydding. Dyrevernaktivister har tatt seg inn på 28 gårder. De har avdekket grove brudd på dyrevelferden.

 • Grisefarmer anmeldt

  To grisefarmer i Gudbrandsdalen er anmeldt for dyremishandling, melder GD. Nettverk for dyrs frihet mener at grisene ved disse gårdene lever i trange binger, og har store åpne sår. Eierne av de to grisefjøsene ønsker ikke å kommentere saken.

 • Ber Riksadvokaten se på NRKs rolle

  24 svineprodusenter har bedt Riksadvokaten se nærmere på NRKs rolle etter innbrudd i svinenæringen, skriver Nationen.

  – Vi har bedt Riksadvokaten om også se nærmere på NRKs rolle, sier Lars Morten Bjørkholt, som representerer svinebøndene, til avisen.

  NRK publiserte lørdag en sak med bilder og video de har fått fra Nettverk for dyrs frihet. Bildene, som er tatt og filmet etter at gruppen har brutt seg inn hos 28 grisebønder i Norge etter 2019, viser skadde, syke og døde griser.

 • Nortura med intern gjennomgang

  Nortura vedtok på et ekstra styremøte i dag å iverksette en gjennomgang av den interne oppfølgingen av dyrevelferdsarbeidet i konsernet.

  Det er den pågående NRK-saken om dyrevelferd i svinenæringen som er årsaken til beslutningen.

  – Bildene vi har sett fra enkelte fjøs er sjokkerende med eksempler på regelbrudd og dårlig dyrehold. Dette er ikke slik Nortura og norske svinebønder vil ha det, sier styrelder Trine Hasvang Vaag i en pressemelding.

  Gris
  Foto: NETTVERK FOR DYRS FRIHET

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no