Hopp til innhold
Aung San Suu Kyi i Bergen
Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Aung San Suu Kyi

Oppsummert

Myanmars avsatte regjeringssjef, fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi, er dømt til 26 års fengsel for påstått korrupsjon. Hun har sittet fengslet siden 2021 da hæren tok makten og avsatte det sivile styret.

  • Suu Kyis parti: Myanmars junta nekter henne helsebehandling

    – Fraværet av medisinsk behandling setter 78-åringens liv i fare, advarer Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

    I forrige uke opplyste en ikke navngitt kilde at 78-åringen har hevelser i munnen, er svimmel og kaster opp og at hun har problemer med å spise.

    Suu Kyi ble pågrepet da militæret kuppet makten i februar 2021, og hun sitter fortsatt innesperret. I juli ble hun flyttet fra fengsel til husarrest.

    Hun har blitt dømt til mer enn 30 års fengsel i Myanmar for en rekke angivelige lovbrudd. Hun satt også i husarrest i nærmere 15 år i perioden 1989 til 2010.

    (NTB)

  • Bondevik om benådning: Ikke tro at det blir større frihet

    – Det er bra hvis Aung San Suu Kyi nå er benådet for noen av de falske anklagene mot henne og at hun blir løslatt fra fengsel. Men det må ikke forlede noen til å tro at det nå nødvendigvis blir større frihet i Myanmar. Ifølge meldinger skal Suu Kyi være i husarrest fremover, noe hun tidligere har vært i 15 år, sier Kjell Magne Bondevik til NRK.

    Den tidligere statsministeren har i lang tid engasjert seg i Myanmar.

    – Vi kan bare håpe på at juntaen vil innse at de må gå i dialog med Aung San Suu Kyi og andre politiske ledere i opposisjonen med sikte på en gradvis overgang til demokrati og respekt for menneskerettigheten

    Suu Kyi er dømt til mer enn 30 års fengsel for en rekke lovbrudd knyttet til angivelig oppvigleri, valgfusk og korrupsjon. I dag nle hun benådet for fem av de påståtte lovbruddene.

  • Fordømmer dom mot Aung San Suu Kyi

    EU fordømmer dommen mot Myanmars avsette leiar Aung San Suu Kyi, melder AFP.

    Ho er tidlegare dømd til 26 år i fengsel for ulike lovbrot av domstolar som er støtta av militærregimet som avsette henne i eit kupp.

    Fredag blei ho dømd til ytterlegare sju år i fengsel for fem tilfelle av korrupsjon.

    Også USA fordømmer dommen, og kallar det ei krenking av rettferda. Dei krev at den tidlegare statsleiaren blir sett fri.

  • FN ber om at Aung San Suu Kyi løslates

    FNs sikkerhetsråd forsømmer Myanmar for brudd på menneskerettighetene og ber militærjuntaen løslate fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Tre land lot være å stemme i sikkerhetsrådet, blant annet vetolandene Kina og Russland.

    Siden kuppet i februar 2021 har militæret styrt landet. Aung San Suu Kyi var landets øverste sivile leder fra 2016 fram til kuppet da hun ble arrestert.

  • Ny dom mot Aung San Suu Kyi

    Nobelprisvinner og Myanmars tidligere leder Aung San Suu Kyi er dømt til tre års fengsel for korrupsjon, melder Reuters. Dette kommer i tillegg til tidligere dommer, slik at fengselsstraffen er utvidet til 26 år.

    77-åringen er anklaget for totalt 18 lovbrudd, inkludert korrupsjon og valgfusk. Totalt kan straffen bli på opptil 190 års fengsel. Aung San Suu Kyi nekter å ha gjort noe galt.

    Hun ble pågrepet av militæret 1. februar 2021 da hæren tok makten fra hennes folkevalgte regjering.

    I den siste kjennelsen som kom onsdag, ble hun kjent skyldig i to korrupsjonsrelaterte tiltalepunkter. Det dreier seg om at hun anklages for å ha tatt imot 550.000 dollar, et beløp som tilsvarer mer enn 5,5 millioner kroner, i bestikkelser fra Maung Weik, en forretningsmann som ble dømt for flere år siden for narkotikasmugling.

    (NRK/NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no