Flyktninger i en gummibåt på vei mot den greske øya Chios fra Cesme i Tyrkia
Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Asylsøkere i EU

Oppsummert

Antall asylsøkere som kommer til Europa fortsetter å synke. Fortsatt kommer flest til Italia, som har bedt flere land dele på byrdene. På EU-toppmøtet ble landene enige om en byrdefordeling, men den skal være frivillig.

 • Tyskere skeptiske til asylsøkere

  Tyskere blir stadig mer negative til asylsøkere. 54 prosent av de spurte stiller seg negative til asylsøkere. Fordommene mot andre minoriteter som homofile og hjemløse blir imidlertid mindre, viser en undersøkelse gjort av Friedrich-Ebert-stiftelsen.

 • Færre asylsøknader innvilget i EU

  EUs medlemsland ga beskyttelse til 333.355 asylsøkere i fjor, en reduksjon på nesten 40 prosent sammenlignet med 2017. I tillegg mottok EUs medlemsland 24.815 kvoteflyktninger, viser nye tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

 • Nedgang i asylsøkere til EU

  11 prosent færre søkte om asyl i EU-land i fjor sammenlignet med 2017. I alt ba 580.000 førstegangssøkere om beskyttelse i EU i 2018. Det er halvparten av antallet i toppåret 2015, og på nivå med asyltallene før flyktningkrisen, opplyser Eurostat.

 • – EUs asylplan må bli mer konkret

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) savner klarhet rundt EUs nye asylplan. Hun er åpen for at Norge skal hjelpe land som Italia med håndteringen av asylstrømmen, men mener EUs plan, hvor behovet for bidrag beskrives, må bli mer konkret først.

  Ine Eriksen Søreide
  Foto: NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no