Hopp til innhold
Kart som viser Qatar og deler av Bahrain
Foto: Thomas White / Reuters

Qatar

Oppsummert

De fleste av Qatars innbyggere fikk ikke lov til å stemme da det søkkrike arabiske landet lørdag 2, oktober holdt sitt første valg på en rådgivende forsamling. Bare statsborgere, som utgjør rundt 10 prosent av befolkningen, har stemmerett i Qatar.

  • Netanyahu krever at Qatar hjelper til med å få gislene fri

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu retter uvanlig sterk kritikk mot Qatar og krever at landet bruker sin kontakt med Hamas til å få israelske gisler hjem.

    Qatar har fungert som megler i krigen mellom Hamas og Israel og hadde en nøkkelrolle da det ble inngått en midlertidig våpenhvile i november. Flere gisler ble da løslatt i bytte mot at palestinske fanger ble satt fri i Israel.

    – Qatar er vertskap for Hamas' ledere. De finansierer også Hamas. De har innflytelse på Hamas. Så da kan de vær så god å sette dem under press. De har posisjonert seg som meglere – så sett i gang, få gislene våre hjem, sa Netanyahu.

    Uttalelsene fra den israelske statsministeren kommer dagen før et møte mellom Qatars statsminister og etterretningssjefene fra Israel, USA og Egypt, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Partene skal diskutere en mulig ny våpenhvileavtale som har som mål å få israelske gisler løslatt. Møtet skal skje på et ikke oppgitt sted i Europa søndag, ifølge byråets kilder.

    Myndighetene i Qatar har ikke kommentert saken.

    FN-domstolen ICJ ga fredag Israel ordre om å iverksette hastetiltak for å hindre folkemord på palestinerne på Gazastripen, blant annet ved å slippe inn nødhjelp til befolkningen. Netanyahu har omtalt kjennelsen som «skandaløs». (NTB)

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu
    Foto: AP
  • USA og Qatar: – Å sette gisler fri er nøkkelen

    USAs president Joe Biden snakket fredag med Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani om Gaza. Der ble de enige om at jobben med å få løslatt gisler tatt av Hamas er nøkkelen til å sikre en lengre humanitær pause i Gaza Det kommer fram i en uttalelse fra Det hvite hus, melder Reuters.

    Biden snakket også med Egypts president fredag. De diskuterte arbeidet med å få til mer humanitær bistand og ble enige om å fortsette å jobbe sammen, ifølge Det hvite hus.

  • Qatar fornøyd med FN-domstolens krav til Israel

    Qatar sier de er positive til at FN-domstolen pålegger Israel å innføre strakstiltak i Gaza-krigen for å hindre folkemord på palestinerne.

    Utenriksdepartementet i Golf-staten sier i en uttalelse fredag kveld at de ønsker beslutningen fra Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag tidligere på dagen velkommen.

    Flere av de politiske lederne i Hamas er basert i Qatar. Landet har sammen med Egypt vært en viktig mekler mellom Israel og Hamas og bidro til å sikre en ukelang våpenhvile og fange- og gisselutveksling i november.

    (NTB)

  • Qatars tidligere finansminister dømt til 20 år i fengsel

    Det melder Reuters. Ali Sharif Al Emadi er dømt til 20 år i fengsel og må betale en bot på over 16,7 milliarder dollar for blant annet hvitvasking, ifølge byrået.

    Al Emadi var finansminister i landet fra 2013-2021.

  • Qatar: Israel og Hamas med naudhjelpsavtale til Gaza

    Israel og Hamas er samde om ein avtale om naudhjelp og medisinar til Gaza. Det seier utanriksdepartementet i Qatar, ifølge Reuters.

    Avtalen omfattar både naudhjelp til palestinske sivile og medisinar til israelske gislar.

    Naudhjelpa blir frakta frå Doha onsdag til Al-Arish i Egypt for å bli gjort klar til transport inn på Gazastripa.

    Det er Qatar og Frankrike som har bidrege som meklarar i avtalen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no