Hopp til innhold

Aps energiutvalg: Strømprisen må ned så fort som overhodet mulig

– For oss er det viktig å si at dagens ordning med strømstøtte kan bli bedre. Dette må på plass raskt, sa Kari Nessa Nordtun da hun la fram konklusjonene til Arbeiderpartiets energiutvalg mandag ettermiddag.

Stavanger-ordføreren har ledet utvalget siden i fjor sommer. Ifølge Nordtun haster det å få ned strømprisene, og hun mener regjeringen kan iverksette tiltak uten å vente på Arbeiderpartiets landsmøte i mai.

Blant tiltakene utvalget foreslår er lavere moms på strømregningen. Et flertall åpner også for å bygge ut vassdrag som allerede er verna. De ønsker å «gjennomgå mellomstore og små vassdrag» for å «se om det finnes prosjekter som kan bygges ut skånsomt og uten at miljøverdier forringes».

Utvalget skriver at dette spesielt vil gjelde områder hvor det er behov for et forsterket vern mot flom.

AUF-leder Astrid Willa Hoem er uenig med flertallet. Hun vil videreføre vern av allerede vernede vassdrag og mener unntak kun skal kunne gjøres i særlige tilfeller der det er nødvendig for flomforebygging.

Utvalget åpner også for at strøm fra havvindsatsingen kan sendes i såkalte hybridkabler, som går både til Norge og til et annet land. Dette har regjeringspartner Senterpartiet tidligere gått sterkt imot.

Kari Nessa Nordtun
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no