Hopp til innhold
Full sal når Stortinget behandler endringer i bioteknologiloven.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Åpning av det 167. storting

Oppsummert

03. oktober 2022 ble det 167. storting offisielt åpnet. Kong Harald holdt Trontalen, som er en kortversjon av hva regjeringen ønsker å jobbe med det kommende året på Stortinget.

 • Regjeringen: Dramatisk endring i den sikkerhetspolitiske situasjonen

  Vår sikkerhetspolitiske situasjon er dramatisk endret etter Russlands invasjon av Ukraina, påpeker regjeringen i årets trontale.

  – Valgene vi tar nå, i en tid med store omveltninger, kan bestemme hvordan landet vårt vil se ut, ikke bare i år og til neste år, men i tiår fremover, sa kong Harald da han fredag leste opp trontalen på vegne av regjeringen under årets stortingsåpning.

  Regjeringen påker at Norge ikke er skjermet for det som rammer verden og Europa.

  – Vi treffes av energimangel og økende priser, sa kongen på vegne av regjeringen.

  Han påpekte at det er mange faktorer som bidrar til den urolige tiden:

  – Det er krig i Europa, omfattende tørke og flom som følge av klimaendringer, stigende priser, økende renter og en akutt energikrise i store deler av verden,

  Trontalen leses hvert år opp av kongen under den høytidelige åpningen av Stortinget. Talen er en slags politisk programerklæring som skal peke ut retningen for regjeringens politikk i den neste stortingsperioden. Inne i stortingssalen blir den høytidelig overrakt fra statsministeren til kongen, som deretter leser den opp på vegne av regjeringen. (NTB)

 • Masud Gharahkhani holdt tale til kongen

  Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) holdt sin første tale på åpningen av Stortinget som stortingspresident.

  – Høsten og vinteren kommer til å bli tøff for mange. Det er vår jobb å finne løsninger som funker best mulig. Vi må vise oss tilliten verdig.

  Talen avsluttes ved at Stortingssalen synger nasjonalsangen.

 • Regjeringen lover flere tiltak for å få bukt med strømkrisen

  Det høye strømprisene og den usikre kraftsituasjonen er krevende, sier regjeringen, som lover ytterligere tiltak for å få bukt med situasjonen.

  – Situasjonen med svært høye strømpriser og en usikker kraftsituasjon er krevende. Regjeringen har tatt flere grep for å redusere husholdningenes strømkostnader og for å komme landbruket, frivilligheten og bedrifter til unnsetning. Regjeringen vil fortsette med tiltak for å trygge kraftforsyningen, sa kong Harald i trontalen på vegne av regjeringen under stortingsåpningen.

  – Regjeringen har også satt i gang flere utredninger for å følge opp kraftsituasjonen og redusere risikoen for lignende situasjoner kommende år. Tilgang på ren og rimelig kraft skal være et fortrinn for folk og bedrifter i Norge, også i fremtiden, sa han videre. (NTB)

 • Kong Harald holdt Trontalen

  Kong Harald holder den tradisjonelle Trontalen. Inne i stortingssalen blir den høytidelig overrakt fra statsministeren til kongen, som deretter leser den opp på vegne av regjeringen.

  – Vi samles i en urolig tid. Det er krig i Europa, tørke og flom på grunn av klimaendringer, og energikrise. Vi kan komme oss gjennom dette sammen om vi samarbeider, og om vi tar de rette valgene, sier kongen på vegne av regjeringen.

  Trontalen er en kortversjon av hva regjeringen ønsker å jobbe med det kommende året på Stortinget.

  Hele talen kan du lese her.

  Kong Harald holdt trontalen 3. okt 2022
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Høytidelig åpning av Stortinget

  I dag åpner det 167. stortinget. Kong Harald hoder Trontalen. Dronningen og kronprinsen er også med.

  Masud Gharahkhani (Ap) åpner Stortinget for første gang som stortingspresident.

  – Det er litt som 17. mai, sier Gharahkhani til NRK.

  Strømmaster, Hakadal
Strømmaster, Hakadal

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no