Hopp til innhold

Apekopper påvist i flere nye land

En sjelden virussykdom som gir utslett over hele kroppen, er påvist flere steder i Nord-Amerika og Europa. Myndighetene frykter den kan spre seg ytterligere.

Canada er det siste landet som har fått påvist apekopper, etter at Spania og Portugal har oppdaget over 40 mulige og bekreftede tilfeller. I Storbritannia har det vært ni tilfeller siden 6. mai, og i USA ble første tilfellet påvist onsdag hos en mann som hadde vært i Canada.

Sykdommen er vanligvis mest utbredt i Kongo, men har også spredt seg til andre land i det sentrale Afrika. I Vesten har den kun dukket opp som sjeldne importtilfeller de siste årene.

Ifølge Folkehelseinstituttet gir apekopper et sykdomsbilde som minner om kopper, men den er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet.

– Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker. Noen vil utvikle hudarr, skriver instituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at de samarbeider med Storbritannia og europeiske helsemyndigheter om håndteringen av utbruddene.

Apekopper
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no