Hopp til innhold
Pasient med apekopper
Foto: UK Health Security Agency / AFP

Apekopper

Oppsummert

Apekopper er en smittsom virussykdom som er sjelden i Europa. Sykdommen er vanligere i Afrika. Viruset er i slekt med kopper, men er sjelden dødelig. Symptomer er utslett, feber, muskelsmerter og frysetokter.

 • De første vaksinene mot apekopper kommer til Norge i dag

  Norge mottar fredag 1.400 doser av vaksinen mot apekopper, opplyser EUs beredskapsorganisasjon Hera.

  – Som et land som er tilknyttet EUs helseprogram EU4Health, er dagens leveranser av 1.400 doser til Norge som skal hjelpe helsemyndighetene med deres arbeid, et godt eksempel på ekte europeisk solidaritet som viser at vi er sterkere når vi jobber sammen, sier EUs helsekommissær Stella Kyriakides i en epost til NTB.

  De siste ukene har EU kjøpt over 160.000 doser av vaksinen mot apekopper og har begynt med leveranser til medlemslandene som har hatt størst behov.

  (NTB)

 • Begynner vaksineringen mot apekopper

  På mandag starter Folkehelseinstituttet vaksinering mot apekopper i Norge, det skriver Aftenposten. Hittil er det registrert 65 smittetilfeller av apekopper i Norge, de fleste av dem i Oslo. Vaksinedosene kommer fra beredskapslageret som Norge har og det er først og fremst folk som har vært i kontakt med viruset, som blir prioritert.

 • Nakstad om apekoppar-forslag: Bør bli innført raskt

  FHI og Helsedirektoratet føreslår å definere apekoppar som ein allmennfarleg smittsam sjukdom i samsvar med smittvernlova.

  – Det betyr at personar som er smitta av apekoppar, eller bur saman med smitta personar, får fleire rettigheiter. Mellom anna blir testing og vaksine gratis, fortel assisterande helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

  Nærkontaktar vil også få rett til sjukepengar om dei jobbar med menneske eller dyr, ifølge Nakstad.

  – Vi har anbefalt at dette blir innført raskt, sidan utbrotet framleis veks i Europa og i Noreg.

  64 personar har no fått påvist apekoppar i Noreg. Det er 23.000 påviste tilfelle totalt i verda.

  – Vi har eit pågåande utbrot i Noreg som er beskjedent, men som har auka, seier han.

 • Vil klassifisere apekoppar som allmennfarleg smittsam sjukdom

  Helsedirektoratet og FHI føreslår å klassifisere apekoppar som ein allmennfarleg smittsam sjukdom i samsvar med smittevernlova.

  Forslaget er no sendt på høyring av Helse- og omsorgsdepartementet.

  Forslaget bygger på helsefaglege og smittevernfaglege anbefalingar frå Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Det er opp til departementet å ta den endelege avgjerda.

  – Hovudårsaka til at vi gir denne anbefalinga, er at det vil sikre pasientar med apekoppar viktige rettigheiter som gratis konsultasjon, testing og behandling, seier assisterande direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

 • USA: Vil erklære apekopper som nasjonal helsekrise

  Amerikanske helsemyndigheter vil erklære apekopper som en nasjonal helsekrise, ifølge Reuters. Det vil utløse føderale midler til bruk i bekjempelsen av virussykdommen. Den har til nå rammet 6600 amerikanere. Myndighetene sier de har distribuert rundt 600.000 doser av jynneos-vaksine, en vaksine som beskytter mot kopper. Den skal også fungere mot apekopper.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no