Hopp til innhold

Sentrale Ap-politikere står fram som OL-motstandere

Etter at Ap-toppen Torgeir Micaelsen brøt tausheten rundt OL på Dagsrevyen har flere sentrale Ap-politikere kastet seg ut i debatten som nei-motstandere.

Fredrik Holen Bjørdal

– Om vi skulle hatt en medlemsavstemning så tror jeg vi hadde endt på et nei, med en knapp margin, sier Fredric Bjørdal. Han og flere andre stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet sier nå nei til et OL i Oslo 2022.

Foto: Terje Reite / NRK

– Det finnes så pass mange alternative forklaringsmodeller på hvorfor Norge bør arrangere OL at det er greit at også noen stemmer i Arbeiderpartiet sier fra, sa Torgeir Micaelsen til Dagsrevyen lørdag, bare noen dager før Høyre skal bestemme seg for om de vil arrangere et vinter-OL i Oslo i 2022.

Det blåser en ja-vind i Høyre om dagen, men siden regjeringspartner Frp er imot, trenger Høyre støtte fra andre partier, blant annet Arbeiderpartiet, der meningene er delte.

Men etter Micaelsens nei-utspill har flere stemmer kastet seg på.

– Sniker i køen

– Om vi skulle hatt en medlemsavstemning så tror jeg vi hadde endt på et nei, med en knapp margin, sier Fredric Bjørdal til NRK.

Ap-politikeren fra Møre og Romsdal mener milliardbeløpene som eventuelt skal brukes heller burde gå til andre samfunnsprosjekter.

– Jeg liker ikke at mange i Oslo-regionen, både åpenlyst men òg med vikarierende argumenter, bruker OL som en brekkstang for å få ekstraordinære byutviklingsmidler og penger til infrastruktur, sier Bjørdal.

Han forstår at Oslo-politikerne velger å bruke denne muligheten, men at det blir et forsøk på å snike i køen.

– Vestlandets behov blir ikke mindre av at Oslo får OL. De får stille seg i samme pengekø som alle andre.

Nei fra distriktet

Andre stortingspolitikere fra Ap som har meldt sin OL-motstand etter Micaelsens utspill er Kari Henriksen fra Vest-Agder Arbeiderparti.

– Her er jeg helt på linje med Torgeir. Og flere i stortingsgruppa, melder Henriksen på sin Facebook-profil.

Ingrid Heggø fra Sogn og Fjordane-Arbeiderparti sier også hvor hun står i OL-saken.

– Fylkespartiet mitt har vedtak på at vi er imot et OL i Oslo. Og det er det jeg forholder meg til, sier Heggø til NRK.

Også Jonas Gahr Støres tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, nåværende lege og lokal Ap-politiker i Telemark, Robin Kåss, tvitrer følgende søndag ettermiddag:

Laster Twitter-innhold

Og begge av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter fra Troms, Tove Karoline Knutsen og Martin Henriksen, er svært negative til et vinter-OL i hovedstaten.

– Det er mye bedre å bruke pengene målrettet på et idretts- og anleggsløft i hele landet, fremfor å gå veien om et fordyrende OL som er styrt av IOC, sier Henriksen.

Dødt løp

Høyres stortingsgruppe sier trolig ja til OL, selv om motstanderne er mange og skepsisen stor i partiet. Utfallet framstår enda mer åpent i Arbeiderpartiet.

– Hos oss er noen veldig for, noen veldig mot og mange veldig usikre, sier Aps idrettspolitiske talskvinne Rigmor Aasrud.

Hun sier videre at Arbeiderpartiet tar stilling til spørsmålet om statsgaranti når Stortinget får saken til behandling av regjeringen.

– Jeg kommer fra et fylke som i utgangspunktet er positiv til slike idrettsarrangement, men et OL i Oslo er det for tidlig å ta et klart standpunkt til. Her må vi vente til alle kostnadene er klare, for eksempel hvordan kostnadene mellom Oslo og staten skal fordeles, sier Aaserud, som selv ikke har bestemt seg.

Aaserud antar at det er omtrent like mange nei- og ja-stemmer i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) tar sikte på å legge fram OL-saken for regjeringen i løpet av de nærmeste ukene. Stortinget vil deretter få saken til behandling i slutten av oktober.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no