– Ap følger etter Frp

Arbeiderpartiet går nå i seg selv og flørter med Frps politikk etter en mislykket satsning på helse- og omsorgsboliger.

Sykehjem

Aftenposten skriver i dag om at landet bare har fått en økning på 567 sykehjem og omsorgsplasser i løpet av åtte år. I 2007 lovte den rødgrønne regjeringen med 12.000 sykehjemsplasser innen 2015.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Dette er jo et godt stykke på vei i en erkjennelse av at det man har gjort åtte år ikke har fungert. Jeg syntes det er trist at vi har debattert i så lang tid uten å gjøre noen endringer, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder i helse- og omsorgskomiteen.

Kritikken hun sikter til kommer fra Aftenpostens oppslag om at antall plasser i helse- og omsorgsinstitusjoner (sykehjem/aldershjem) bare har økt med 567 de siste åtte årene, da den rødgrønne-regjeringen hadde makten. Målet var 12.000 innen 2015.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann og nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Torgeir Michaelsen, sier til NRK at det er tid for nytenkning.

– Tallene Aftenposten presenterer er ikke gode nok, og virkemidlene til Kommunene har ikke vært sterke nok. Det mener jeg er et signal om at vi må gå i oss selv, sier Michaelsen.

Legger seg etter Frp

Kari Kjønaas Kjos

Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Foto: Stortinget/Terje Heiestad

– Men nå skal Arbeiderpartiet ha ros for å legge seg flat for egen politikk, sier Kjønaas Kjos, fordi de velger å se på muligheten på nye løsninger for kommunen.

Blant annet nevner Michaelsen at Ap må drøfte om staten skal bidra med tilskudd til drift av sykehjem og heldøgnsbemannede omsorgsboliger, et hovedmantra i Frps helsepolitikk.

Kjønaas Kjos mener at Arbeiderpartiet det siste året har lagt seg mer og mer etter Frp.

– Det som de ikke fikk til selv på åtte år, har de plutselig helt andre tanker om nå. De har nye ideer særlig innen helsepolitikk, men som er mye av det samme som regjeringen også ønsker. Selv om jeg syntes det er altfor sent å komme med dette nå, er det selvfølgelig bra at de vil legge om kursen.

– Hovedproblemet har hele tiden ligget i finansieringssystemet til Ap, sier Kjønaas Kjos.


Starter nytt prøveprosjektet

Kommunen skal i dag gjennom kommunehelsetjenesteloven sikre at innbyggerne har tilgang til nødvendige helsetjenester.

Frp vil rydde opp etter den forrige regjeringen ved nettopp å la staten ta regninga for drift og bygging av omsorgsboliger og sykehjemsplasser.

– Vi ser for eksempel på sykehusene, der alle har rett til plass og behandling dersom det er lange ventetider på det nærmeste. Dette vil det også åpnes for ved en statlig finansiering av omsorg og sykehjemsboliger, sier Kjønaas Kjos.

Særlig er det tilskudd til byggingen i pressområdene som har vært for dårlige. Der koster det ekstra mye å bygge nye plasser.

Nå er Kari Kjønaas Kjos og regjeringen spent på hvordan et prøveprosjektet med statlig finansiering vil gå. Prosjektet er under utarbeidelse, men mange kommuner har allerede meldt stor interesse for å være med, ifølge Kjønaas Kjos.

– Vi må hjelpe kommunene økonomisk. Det har vi begynt med nå, sier Kjønaas Kjos

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no