Demonstrasjon mot jødehat i Paris
Foto: Thibault Camus / AP

Antisemittisme

Oppsummert

I Frankrike har det vært protestmarsjer mot jødehat etter flere angrep på jøder og jødiske graver den siste tiden. Både antisemittisme, islamofobi og hatytringer økte i Europa i fjor, ifølge Europarådet.

 • Trump vil kjempe mot antisemittisme

  – Me vil kjempe med alt me har for å vinne over antisemitisme, sa Donald Trump då han talte til pressen i forbindelse med ein nasjonal dag for bøn, torsdag. For under ei veke sidan vart ei 60 år gammal kvinne skutt og drepen i ein synagoge i California.

  Donald Trump taler til pressen, torsdag 2.mai.
  Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters
 • Kongressen fordømmer antisemittisme

  Det amerikanske parlamentet vedtok torsdag med overveldande fleirtal å fordømme antisemittisme, islamofobi og andre formar for hat og intoleranse. Det skjer etter ein splittande debatt om ein muslimsk representants ytringar om Israels politikk.

 • Jødisk minnesmerke vandalisert

  Minnesmerket der synagogen i Strasbourg sto, er påført skader som tyder på antisemittisme, sier viseordfører Alain Fontanel til nyhetsbyråetAFP. For 11 dager ble flere graver skjendet og påmalt hakekors på en jødisk gravlund i byen.

  Minnested ved synagogen i Strasbourg vandalisert
  Foto: FREDERICK FLORIN / AFP
 • Argentinas sjefrabbiner banket opp

  Argentinas sjefrabbiner Gabriel Davidovich ble alvorlig skadd da innbruddstyver brøt seg inn i hjemmet hans og banket han opp. De stjal også med seg penger og personlige eiendeler, men angrepet betraktes likevel som et utslag av antisemittisme.

 • Titusener demonstrerte i Frankrike

  I minst tolv franske byer var titusener av mennesker samlet til demonstrasjoner tirsdag kveld, i protest mot jødehat. En rekke angrep på jøder og jødisk eiendom har vakt stor oppsikt i Frankrike.

  Demonstrasjon mot jødehat på Place de la Republique i Paris tirsdag.
  Foto: Thibault Camus / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no