Hopp til innhold
Pedofil foran PC-en
Foto: Aleksander Rønning / NRK

Nettovergrep

Oppsummert

Tallet på nettovergrep mot barn er doblet de siste to årene og politiet intensiverer jakten på overgriperne. I Innlandet politidistrikt leter Ida Killi og kollegaen Kristoffer Brende etter personer som laster ned og deler overgrepsbilder av barn.

  • Politiet i Innlandet skal bruke KI for å avverge og forebygge nettovergrep

    Innlandet politidistrikt har inngått en samarbeidsavtale med AiBA AS for å forebygge seksuelle overgrep på nett ved bruk av kunstig intelligens, skriver politiet i en pressemelding.

    AiBA har som hensikt å utvikle løsninger for å trygge barn og unge på nett, ved å avdekke "cyber grooming" ved hjelp av kunstig intelligens i nåtid som analyserer adferds-signaler som tasterytme, kommunikasjon med andre, innhold i tekst med mer, heter det i pressemeldingen.

    Politidistriktets samarbeidsavtale med AIBA er godkjent av Riksadvokaten.

  • IT-giganter til felles kamp mot nettovergrep mot barn

    Store IT-selskaper som Google og Facebook-eier Meta går sammen om et program som skal bekjemp utnytting og seksuelle overgrep mot barn på nettet.

    Barn som utsettes for overgrep er et viktig tema for myndigheten som regulerer nettet, og selskapene er ivrige etter å vise at de tar grep for å beskytte barn og ungdommer

    I det nye, felles programmet, som har fått navnet Lantern, skal de store teknologiselskapene dele signaler de fanger opp om aktivitet som bryter reglene mot utnytting av barn.

    Slik kan nettplattformene handle raskere for å oppdage, fjerne og melde fra om problematisk innhold.

    Slike signaler kan være epostadresser, emneknagger eller nøkkelord, som enten brukes i såkalt grooming av unge, eller som kan knyttes til kjøp og salg av overgrepsmateriale. (NTB)

  • Seks personer dømt for seksuell utpressing

    I 2017 startet norsk politi etterforskning da en ung mann tok livet sitt etter å ha blitt utsatt for seksuell utpressing på internett.

    Sporene ledet til Marokko, der seks personer nå er dømt, skriver Kripos på Twitter.

    Operasjonen går under navnet «Operasjon Malstrøm».

  • Mann i 40-årene dømt for besittelse av overgrepsmateriale

    En mann i 40-årene fra Fredrikstad er dømt til 120 dagers fengsel for å ha lastet ned, oppbevart og delt bilder og videoer som viser overgrep mot barn. Det skriver Fredriksstad Blad. Mannen erkjente straffskyld da han møtte i Søndre Østfold tingrett i februar.

    På Fredrikstad-mannens elektroniske enheter fant politiet mer enn 1.000 bilder og 20 filmer som viste overgrep mot barn. For å skaffe seg bildene skal han blant annet ha utgitt seg for å være en 16 år gammel jente på en chatte-app.

  • Lege tiltalt for grov voldtekt

    En mann i 50-årene som har arbeidet som lege i en vestlandskommune, er tiltalt for grov voldtekt. Da han i oktober ble pågrepet, var han siktet for overgrep mot flere barn. Han nektet straffskyld.

    Blant bevisene mot mannen er betalingsoverføringer samt chattelogger, ifølge en kjennelse i Hordaland tingrett. Overgrepene skal ikke ha funnet sted i forbindelse med mannens yrke, skriver Bergens Tidende.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no