Hopp til innhold
Salman Rushdie
Foto: Grant Pollard / AP

Salman Rushdie

Oppsummert

Forfatteren Salman Rushdie ble angrepet med kniv i New York i august 2022. Han har levd med strenge sikkerhetstiltak etter at Irans leder i 1989 utstedte en fatwa etter utgivelse av boken Sataniske vers som ble oppfattet som blasfemisk.

  • Salman Rushdie får fredspris

    Den britisk-indiske forfattaren Salman Rushdie fekk i dag dei tyske bokhandlarane sin fredspris. Prisen vart delt ut under verdas største bokmesse i Frankfurt.

    Rushdie, som mellom anna står bak boka Sataniske vers, vart i fjor angripen med kniv av éin gjerningsmann under eit føredrag han hadde i delstaten New York. Angrepet gjorde han blind på det eine auget.

    Ifølgje juryen får Rushdie prisen for «å vera resolutt, ha ein positiv innstilling til livet, og fordi han styrker verda med begeistringa han har for det å fortelja historier».

    Rushdie skriv på ei bok om knivangrepet med tittelen «Knife: Meditations After an Attempted Murder» som skal gå i trykken 16. april 2024. Rushdie skal ifølgje nyheitsbyrået AP ha sagt at å skriva ei bok om hendinga er «å svara på vald med kunst».

    Salman Rushdie får tyske bokhandleres fredspris
    Foto: Kai Pfaffenbach / AP
  • Salman Rushdie med første offentlige opptreden etter angrepet - fikk pris

    Forfatteren Salman Rushdie hedret sine redningspersoner da han mottok en pris under PEN-gallaen i New York i natt.

    Forfatteren mistet det ene øyet i et angrep for ni måneder siden, og det var ikke ventet på forhånd at han skulle dukke opp for å motta den ekstraordinære prisen under gallaen.

    – Jeg tar imot denne utmerkelsen for alle som kom til min redning. Jeg var målskiven den dagen, men de var heltene. De hadde motet den dagen, og jeg takker dem for at de reddet mitt liv, sa han under utdelingen.

    Dette var den første fysiske, offentlige opptredenen Rushdie har gjort siden han ble knivstukket 18 ganger i halsen og overkroppen under en forelesning i fjor.

    I etterkant av angrepet har forfatteren både slitt med fysiske ettervirkninger og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

    Forfatter Salman Rushdie viste seg offentlig for første gang etter angrepet da han mottok en pris under PEN-gallaen i New York.
    Foto: Frank Franklin II / AP
  • Forfatter Salman Rushdie frykter for ytringsfriheten

    Forfatteren Salman Rushdie fremstår i et videoinnlegg til allmennheten for første gang siden knivangrepet for ni måneder siden.

    I en takketale etter å ha blitt tildelt British Book Award sier Rushdie at ytringsfriheten aldri i hans levetid har vært under så stort press som nå.

    Den 75 år gamle Rushdie framsto tynnere enn før knivangrepet. Han brukte briller med ett vanlig og ett mørkt glass, ettersom han mistet synet på det høyre øyet. Han fikk også nerveskader i den ene hånden under angrepet som skjedde på en litteraturfestival i staten New York i august i fjor.

    (NTB)

    Salman Rushdie
    Foto: AP
  • Salman Rushdie æresmedlem i den norske PEN-klubben

    Den britiske forfatteren Salman Rushdie er utnevnt til æresmedlem i Norsk PEN.

    – Da Rushdie ble angrepet med kniv 12. august i fjor gjorde det et dypt inntrykk på mange av oss, også oss i Norsk PEN. I dag framstår det viktigere en noensinne å slå ring om litteraturen og Salman Rushdies og alle forfatteres rett til fri ytring. Vi er derfor stolte over å utnevne Rushdie til æresmedlem i Norsk PEN, sa styreleder Kjersti Løken Stavrum under lanseringen av Rushdies nye roman Seiersbyen på Litteraturhuset i Oslo onsdag.

    Hun trakk fram Rushdies fantasirikdom og forfatterskap.

    – Rushdies omfattende og banebrytende forfatterskap har sitt tyngdepunkt i fortellingenes kraft, troen på at historier knytter mennesker sammen, og overbevisningen om at litteraturen er nødvendig indremedisin for alle, sa Stavrum.

    Hun viste til at forfatterskapet kretser rundt sammenhenger og brudd mellom kulturer.

    – Han gjennomfører et slikt litterært program med stort mot, men har også betalt en høy menneskelig pris for det. Det iranske prestediktaturets dødsdom mot ham og de mange årene i dekning kunne brakt ham til taushet, men Rushdie har ikke gitt opp og står i dag litterært sterkere enn før. Vi i Norsk PEN føler oss særlig knyttet til Rushdie og hans forfatterskap etter attentatet i 1993 mot William Nygaard, Aschehougs tidligere forlagssjef og vår senere styreleder, fordi Aschehoug ga ut boken Sataniske vers, sa hun.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no