Hopp til innhold
Kadyrov går og smiler.
Foto: TELEGRAM

Tsjetsjenia

Oppsummert

USA har vedtatt å iverksette sanksjoner mot den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov for brudd på menneskerettighetene. Tsjetsjenia er en russisk delrepublikk, og Kadyrov har støtte fra Russland. Han anklages blant annet for forfølgelse av homofile.

  • 15-åring utnevnt til sikkerhetssjef i Tsjetsjenia

    En 15 åring er utnevnt som sikkerhetssjef i Tsjetsjenia, det melder Reuters. Adam Kadyrov er sønn av den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov.

    I 20 år har familien Kadyrov styrt landet.

    I september ble 15-åringen fordømt av flere etter at faren hans la ut en video på sosiale medier der Adam slår og sparker en fange anklaget for å ha brent Koranen.

    15-åringen er også interessert i kampsporten MMA. I oktober var han på kamp i Abu Dhabi der farens venn UFC-stjernen Khamzat Chimaev, vant kampen. På seiersbildet er Adam med, også sammen med den tidligere fotballstjernen, svenske, Zlatan Ibrahimovic

  • Kadyrov tilbakeviser sykdom

    Den omstridte lederen av Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov (46), har lagt ut en ny video der han smiler og oppfordrer folk til sportstlig aktivitet.

    Videoen ser ut til å være et utspill for å tilbakevise rapporter fra ukrainsk etteretning om at han er syk, skriver AFP.

    – Jeg anbefaler sterkt at alle som ikke kan se forskjell på sannhet og løgn tar seg en tur, får seg litt frisk luft og får orden på tankene, sier Kadyrov i en video som er lagt ut på hans egen Telegram-kanal.

    Det har vært mange spekulasjoner i flere måneder om Kadyrov er syk. De siste meldingene har handlet om at han ligger i koma.

    Kadyrov ble valgt til president i Tsjetjenia i 2007, etter først å ha vært en opprørsk krigsherre. Han har lenge kalt seg selv Putins fotsoldat.

    Kadyrov har vært en entusiastisk tilhenger av Russlands krig mot Ukraina, og har sendt egne soldater inn i krigen.

    Kadyrov går og smiler.
    Foto: TELEGRAM
  • «Putins blodhund» skal være alvorlig syk

    Den omstridte lederen av Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, skal være i koma og alvorlig syk. Det kan skape problemer for Vladimir Putin.

    – Kreml har god grunn til å være bekymret, sier Inna Sangadzhieva i Den norske Helsingforskomité til NTB.

    Hun mener Moskvas frykt for reaksjonene på en svekket Kadyrov er grunnen til at de holder tyst om sykdommen.

    – Tsjetsjenias stabilitet har vært primært avhengig av Kadyrovs personlige relasjon til Putin, noe som har ført til enorme finansielle støtteordninger fra Moskva til regionen, sier Sangadzhieva.

    Russia Ukraine
    Foto: Mikhail Metzel / AP
  • Ukrainsk etterretning: Tsjetsjenias leder ligger i koma

    Helsetilstanden til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov er kritisk, hevder ukrainsk etterretning, som påstår den autoritære lederen ligger i koma.

    – Det er informasjon om at Kadyrov er i en alvorlig tilstand og at sykdommen hans har forverret seg, skriver Andrij Jusov, talsperson for Ukrainas militære etterretning, på Telegram fredag kveld.

    Videre hevder han at Kadyrov ligger i koma.

    At helsen til den tsjetsjenske lederen har forverret seg har imidlertid vært mistenkt i lang tid. Den tyske avisen Bild meldte allerede i mars at Tsjetsjenias tidligere visestatsminister Ahmed Zakajev hevdet Kadyrov led av nyreproblemer.

    Kadyrov er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin, som også var den som utnevnte han til leder av Tsjetsjenia i 2007. (NTB)

  • Tsjetsjenias leder oppfordrer til vold mot land der koranen brennes

    Tsjetjsenias leder Ramzan Kadyrov, som er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin, oppfordrer i en video til vold mot land der koranen brennes.

    Det var på Telegram torsdag at Kadyrov oppfordret til voldshandlinger mot land "der man tillater at vårt hellige skrift koranen brennes", skriver Berlingske.

    Kadyrov er en av Putins mest trofaste støttespillere når det gjelder krigen i Ukraina. Ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter sier han videre i videoen at "når vi er ferdig i Ukraina, er det på tide å dra til land der koranen krenkes".

    Han kritiserer også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan for å være for passiv når det gjelder å reagere på brenning av koranen.

    - Hvorfor tier Tyrkia som har verdens tredje største hær, om dette? Valget er over. Erdogan vant. Vi anser ham som vår muslimske president. Hvorfor tier Tyrkia, spør Kadyrov.

    Både Danmark og Sverige er møtt med voldsomme reaksjoner i mange muslimske land på grunn av flere tilfeller av brenning av koranen. Blant annet har al-Qaida oppfordret til angrep på de to landene.

    (NTB)

    Ramzan Kadyrov var en av gjestene i Kreml da fire ukrainske fylker ble erklært innlemmet i Russland. Bare fem av medlemslandene i FN stemte for å godta tvangsinnlemmelsen.
    Foto: SPUTNIK / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no