Hopp til innhold

Amnesty: 52 demonstranter drept i Iran

Til sammen 52 mennesker har måtte bøte med livet i sammenstøt med sikkerhetsstyrker under demonstrasjoner mot regjeringen i Iran, ifølge Amnesty. Flere hundre er skadd, opplyste organisasjonen fredag.

Iranske statlige medier hadde tidligere rapportert om mer enn 40 dødsfall, men antallet døde antas å være høyere. Ifølge regjeringen ble også medlemmer av sikkerhetsstyrkene drept.

Iran slår ned på landsomfattende protester i kjølvannet av døden til 22 år gamle Mahsa Amini, som ble arrestert for brudd på landets strenge kleskodeks for kvinner.

Den iranske geistlige Mohammed-Javad Hajjali-Akbari sa under fredagsbønnen i Teheran at folket krever dødsstraff for bråkmakere.

Kritikere anklager sedelighetspolitiet for brutalitet. Politiet avviser anklagene, og innenriksdepartementet har sagt at de ikke har skylden, og hevder at Mahsa Amini døde av hjertesvikt på politistasjonen.

– Amnesty International har navnene på 52 kvinner, menn og barn som ble drept av statens sikkerhetsstyrker, sa organisasjonen.

Amnesty har også en kopi av et lekket dokument som viser at den 21. september hadde de væpnede styrkenes hovedkvarter allerede instruert lederne i alle provinser om å gå hardt til verks mot demonstranter. (NTB-DPA)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no