Hopp til innhold

Amnesty mener å ha bevis for krigsforbrytelser i angrep som drepte 46 sivile i Gaza

Amnesty International har gjort en omfattende etterforskning av to israelske angrep i Gaza 13. og 20. oktober. De mener å ha bevis for at Israel utførte krigsforbrytelser i angrepene, som tok livet av 46 sivile i en kirke i Gaza by og en bolig i flyktningleiren al-Nuserait.

20 av de drepte skal være barn, skriver Amnesty i en pressemelding mandag.

– Disse dødelige, ulovlige angrepene er en del av et dokumentert mønster der man ignorerer sivile palestinere, sier Erika Guevara-Rosas i Amnesty i pressemeldingen.

– Vi oppfordrer Den internasjonale straffedomstolen til å ta umiddelbare grep for å fremskynde etterforskningen av krigsforbrytelser og andre forbrytelser.

Amnesty har vært på stedene, tatt bilder av skadene, intervjuet vitner, analysert satellittbilder og annet bildemateriale for å verifisere angrepene.

Amnesty har bedt det israelske forsvarer (IDF) om kommentarer til angrepene, men har så langt ikke fått det, skriver de.

Israel har tidligere sagt at de forsvarer seg og svarer på Hamas-angrepet mot Israel den 7. oktober der over 1000 mennesker ble drept.

– Hvis en stat ikke kan forsvare seg selv, eller blir kritisert for å gjøre det i tråd med folkeretten, vil terrororganisasjoner bli mer og mer modige og fortsette å bruke disse metodene, med internasjonal støtte.

Det sa Israels ambassadør til FN, Meirav Eilon Shahar, tidligere i oktober.

Dette bildet, frigitt av Amnesty, skal vise skadene av et israelsk luftangrep mot flyktningleiren al-Nuseirat i Gaza i oktober. NRK har ikke selv verifisert bildene:

Dette bildet skal vise skadene av et israelsk luftangrep mot flyktningleiren al-Nuseirat i Gaza i oktober.
Foto: Amnesty International

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no