NRK Meny
NSA hovedkvarter
Foto: HO / AFP

Amerikansk overvåking

Oppsummert

Det amerikanske sikkerhetsrådet NSA får ikke lenger samle inn telefondata fra amerikanere uten at det foreligger en rettskjennelse. Edward Snowdens avsløringer har ført til at den omstridte Patriot Act er erstattet av en strengere lov, Freedom Act.

 • Rapport om datalagring i USA

  Den amerikanske etteretningsorganisajonen NSA samlet i fjor inn data om 534 millioner telefonsamtaler i USA, viser en rapport fra myndighetene, skriver nettstedet Gizmodo. Data om hvem som ringte til hverandre, og hvor de befant seg, ble lagret.

 • FBI med database med ansikter

  FBI har i all stillhet bygd opp en database med 412 millioner portrettbilder som kan skannes automatisk for å identifisere mistenkte på overvåkningsbilder. Databasen omtales i en rapport fra den amerikanske kongressens granskingsorgan GAO.

 • NSA stanser telefonovervåkning

  USAs etterretningsorgan NSA avslutter søndag sin telefonovervåking av flere millioner amerikanere. Det skjer 2,5 år etter at avhopperen Edward Snowden offentliggjorde hemmelige dokumenter som avslørte overvåkningen. NSA må heretter ha rettskjennelse for slik avlytting.

 • – Avlyttet tre tyske statsministre

  Den amerikanske etterretningstjenesten NSA har systematisk spionert på tyske statsministere gjennom flere tiår, ifølge dokumenter fra WikiLeaks. I tillegg til Angela Merkel skal Gerhard Schröder og Helmut Kohl også ha blitt avlyttet.

 • WikiLeaks: USA overvåket flere

  Etterretningstjenesten NSA har ikke bare spionert på Angela Merkel, ifølge dokumenter fra WikiLeaks. Dokumentene viser blant annet at de skal ha overvåket tidligere finansminister Oscar Lafontaine og visestatsminister Sigmar Gabriel.

Jan Espen Kruse kommenterer avsløringene om amerikansk overvåking

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no