Hopp til innhold

Aller Aqua må overvåke elver etter lakserømming

Selskapet Aller Aqua har fått pålegg om å overvåke vassdrag etter forrige ukes lakserømming i Vaderheimsfjorden i Ytre Sogn. Selskapet motsetter seg pålegget.

Selskapet er pålagt av Fiskeridirektoratet å overvåke 11 vassdrag etter rømmingen som ble kunngjort lørdag, ifølge nettstedet IntraFish. Det er ikke kjent hvor mange laks som rømte, men det var 40.660 laks i merden som det gikk hull i.

– Målet er at fisk fra rømmingen ved Floteneset ikke skal få gyte i de aktuelle vassdragene. Selskapet må så snart som mulig, og senest mandag 7. november, legge fram en plan for tiltaket. En profesjonell instans med erfaring fra denne type arbeid skal være faglig ansvarlig, skriver direktoratet.

Aller Aqua motsetter seg pålegget og sier det ikke er saklig grunnlag for beslutningen. De hevder at den rømte laksen har fjernet seg fra nærområdet og at den ikke er gyteklar.

Universitetet i Bergen og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) skal undersøke hvor mange av den rømte oppdrettslaksen som bærer på sykdom. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no