Hopp til innhold
Ayman al-Zawahri ved siden av Osama bin Laden i et bilde fra april 2002. Ifølge pakistanske og afghanske sikkerhetskilder er al-Qaida-toppen død av naturlige årsaker.
Foto: AP/NTB

Al Qaida

Oppsummert

Al Qaida er et internasjonalt terrornettverk, grunnlagt av Osama bin Laden. De erklærte global krig mot USA i 1998, og sto bak angrepene 11. september 2001. I dag har Al Qaida en kjerneorganisasjon i Pakistan og filialer i Midtøsten og Nord-Afrika.

 • Australsk lege sluppet fri etter sju år

  En 88 år gammel australsk lege er sluppet fri av al-Qaida-tilknyttede ekstremister etter over sju års fangenskap i Vest-Afrika, opplyser australske myndigheter.

  Kenneth Elliott er trygg og i god behold. Han er nå gjenforent med sin kone Jocelyn og deres barn, uttalte Australias utenriksminister Penny Wong fredag. (NTB)

  Australias utenriksminister Penny Wong kunngjorde fredag at den 88 år gamle legen er sluppet fri. Bildet er fra en pressekonferanse på Filippinene torsdag der hun møtte sin motpart Enrique Manalo.
  Foto: Lisa Marie David / AP
 • Al Qaida-medlem gripen i Belgia

  Belgisk politi har gripe ein irakar som har vore busett i Belgia sidan 2015, og som er mistenkt for fleire bombeangrep i Bagdad i 2009 og 2010.

  Minst 376 personar blei drepne og over 2300 såra i angrepa.

  Mannen blei gripen 3. mai, og er blant anna sikta for fleire drap, deltaking i terrorgruppe og krigsbrotsverk, ifølge den belgiske påtalemakta.

  Mannen blir framstilt for varetektsfengsling fredag.

 • Mann i 20-årene tiltalt for deltakelse i terrororganisasjon Al Qaida

  Mannen i 20-årene som i fjor ble pågrepet i Bulgaria og utlevert til Norge, er tiltalt for å ha oppfordret til å begå terrorhandlinger og for å ha deltatt i Al Qaida.

  Ifølge tiltalen som ble tatt ut mandag, kom han i perioden juni 2021 til 31. mai 2022 i Norge og Bulgaria med oppfordringer til terrordeltakelse gjennom å publisere sju magasiner.

  «Magasinene inneholdt oppfordringer til å begå terror, religiøse tekster som legitimerer bruk av vold, og brukerveiledninger til å begå terrorhandlinger.»

  Han er også tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Al Qaida i samme periode, blant annet ved at han publiserte magasiner med artikler om hvordan man lager eksplosiver, kan gjennomføre angrep og flere andre voldsrettede veiledninger.

  – Vi har vært forberedt på at det ville komme en tiltale. Jeg fikk den akkurat selv og har ikke gått gjennom den med min klient, så jeg vil ikke si noe om hvorvidt han erkjenner straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Bendik Falch-Koslung, til NTB.

  Mannen i 20-årene ble i fjor sommer pågrepet i Bulgaria og senere utlevert til Norge.

  Rettssaken mot mannen starter i Oslo tingrett 22. mai, og det er satt av 18 rettsdager til saken. (NTB)

 • Al Qaida bekrefter at sentral figur er drept i Jemen

  Al Qaida bekrefter dødsfallet til en sentral person i nettverkets Jemen-avdeling, ifølge SITE Intelligence Group. Det skjer etter et amerikansk luftangrep forrige måned.

  Sikkerhetskilder og lokale myndigheter opplyste onsdag at det var Hamad bin Hamoud al-Tamimi som var drept, melder AFP.

  Myndighetene identifiserte ham som en toppleder av Al Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

 • Jihadister har drept åtte soldater i Syria, ifølge SOHR

  Åtte syriske soldater er drept nordvest i landet i et angrep utført av en jihadistgruppe, ifølge observatørgruppen SOHR.

  – Hayat Tahrir al-Sham skjøt granater og raketter mot en militær stilling nær Kafr Ruma i provinsen Idlib. Åtte soldater ble drept, opplyser London-baserte Syrian Observatory for Human Rights.

  Jihadistgruppen ledes av en tidligere Al Qaida-gruppe i Syria. Landets statlige medier har foreløpig ikke meldt om angrepet. Rundt halve Idlib og tilgrensende områder i naboprovinsene Hama, Aleppo og Latakia domineres av HTS og andre opprørsgrupper.

  Det bor rundt 3 millioner mennesker i Idlib-provinsen. Rundt halvparten av dem er internt fordrevne.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no