Hopp til innhold
Ritalin
Foto: Brukeren unfolded på Flickr under Creative Commons-lisens BY-SA 2.0

ADHD

 • Økning i ADHD-diagnoser under pandemien: Spesielt høy blant tenåringsjenter

  Tall publisert i Folkehelserapporten viser en økning i ADHD-diagnoser i perioden 2020 til 2022. Økningen er spesielt høy blant tenåringsjenter.

  Fra 2020 til 2022 har ADHD-diagnoser i spesialisthelsetjenesten blant barn og unge økt hos begge kjønn. Dette står i kontrast til en relativt stabil utvikling de ti foregående årene.

  Det viser nye tall publisert i Folkehelserapporten, som analyserer data fra Norsk pasientregister (NPR).

  ADHD er forkortelse for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Hovedsymptomene på ADHD er oppmerksomhetsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet.

  Forskere mener det kan være flere årsaker til økningen under pandemien, skriver FHI.

  – Én mulig forklaring er at ADHD-symptomer ble mer synlige for familien når barna tilbrakte mer tid hjemme. Det kan også være at hjemmeskole foran en skjerm ble særlig utfordrende for barn med ADHD. De som har klart seg greit med rutinene og hjelpen de har fått på skolen, kan ha fått problemer med utholdenhet når støtte og rammer falt bort, sier Heidi Aase, avdelingsdirektør i avdeling for barns helse og utvikling ved Folkehelseinstituttet.

  Silje Urke Antonsen

  Forskning viser at personer med ADHD kan bli de beste gründerne: – De kan selge sand i Sahara

  Personer med ADHD har gode forutsetninger for å bli gründere. Hvis de også har høyere utdanning så blir de best, viser forskning.

 • Bruk av ADHD-medisiner økte 40 prosent under pandemien

  Antall personer som bruker ADHD-medisiner har doblet seg på seks år, fra 2016 til 2022. Fra 2020 til 2022, under pandemien, økte antallet med resept på ADHD-medisin kraftig fra 58.732 til 81.639. Dette kommer etter 15 år med jevn vekst. I 2020 var det plutselig 5833 nye brukere. I 2021 var det 9832, mens tallet var 13.075 i 2022.

  – Det som er veldig tydelig i tallene, er at veksten har vært omtrent den samme fra år til år fram til pandemien. Men gjennom pandemien ser vi en betydelig økning, sier avdelingsdirektør Heidi Aase ved Folkehelseinstituttet til Morgenbladet.

  Økningen har vært særlig høy blant barn og unge. I 2019 ble 513 nye barn medisinert for ADHD, mens antallet økte til 1185 i 2020, 2447 i 2021 og 3236 i 2022.

  (NTB)

  Bilder ab medisiner - piller
  Foto: NTB
 • Undersøkelse om autisme, ADHD og utviklingsvansker

  Det er en sammenheng mellom genetisk risiko for autisme og ADHD og utviklingsvansker i barndommen, som forsinket motorisk utvikling, hyperaktivitet og språkvansker. Det viser resultater fra en ny undersøkelse som forskere ved FHI har gjort.

  Forskerne undersøkte også om det var en slik sammenheng mellom genetisk risiko for schizofreni og utviklingstrekk, uten å finne det.

 • Barn med ADHD gjør det dårligere på skolen

  Barn med ADHD har mye lavere karakterer i alle ungdomsskolefag enn snittet for de andre barna, også i de praktiske fagene som kroppsøving og kunst og håndverk, viser en ny studie fra FHI.

  De samme barna har et karaktersnitt på 3,24 etter ungdomsskolen, mens snittet for andre barn er på 4,16. Det er i de teoretiske fagene at barn med ADHD ligger mest bakpå, med karakterer som ligger 0,85 under snittet.

  Studien viser også at ADHD gir størst utslag i karaktersnittet for jenter og barn av høyt utdannede foreldre.

 • For mange kan ha fått ADHD-diagnose

  En intern kvalitetskontroll ved Sykehuset Innlandet har avdekket at flere pasienter har fått diagnosen ADHD ved BUP Elverum enn ved andre barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker i Innlandet.

  BUP Elverum

  For mange kan ha fått diagnosen ADHD

  En intern kvalitetskontroll ved Sykehuset Innlandet har avdekket at flere pasienter har fått diagnosen ADHD ved BUP Elverum enn ved andre barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker i Innlandet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no