Hopp til innhold
Great Blasket Island
Foto: GIUGLIO Gil / hemis.fr / Hemis

Irland

  • Irlands nasjonaldag: 7000 emigrantbrev tilgjengeliggjort

    17. mars er St. Patrick's Day, Irlands nasjonaldag, som feires av irer i store deler av verden.

    Ifølge Store norske leksikon er dagen spesielt viktig for irske utvandrere, som den ene dagen hvor de kan feire irsk identitet og geografisk tilhørighet.

    The Guardian er blant mediene som i den forbindelse omtaler et stort prosjekt ved Galway universitet, Imirce, som har gjort over 7000 brev, fordelt på over 150.000 sider, digitalt tilgjengelig og søkbare.

    Brevene om oppturer, drømmer og nedturer, er fra irske emigranter til Nord-Amerika, sendt hjem til slekt i Irland fra 1600-tallet til det 20. århundre.

  • Irlands statsminister erkjenner nederlag i folkeavstemning

    Alt tyder på at Irlands befolkning har avvist forslagene om å skrote grunnlovstekster om familien og kvinnens «liv i hjemmet», ifølge landets statsminister Leo Varadkar. Det skriver NTB.

    Blant annet var det et forslag om at «ekteskap og andre varige forhold» er grunnlaget for familien, ikke bare ekteskap. En henvisning om at kvinnens rolle er i hjemmet blir også stående, ifølge statsministeren.

    Alle de store partiene støttet endringene. Opptellinga pågår fortsatt, men statsministeren har allerede erkjent nederlaget.

  • Irland stemmer over kvinnens rolle i hjemmet

    I Irlands grunnlov står det at kvinnens plass er i hjemmet. På kvinnedagen holder landet en folkeavstemning om å endre på dette.

    Alle store partier i landet støtter å modernisere grunnloven og anbefaler befolkningen om å si ja til å endre den 87 år gamle teksten, skriver NTB. Regjeringen omtaler den nåværende ordlyden som gammeldags og sexistisk.

    Befolkningen skal også stemme over et forslag om å utvide definisjonen av en familie.

  • Tidligere irsk statsminister er død

    Irlands tidligere statsminister John Bruton er død. I hans embetsperiode på 1990-tallet ble skilsmisser tillatt og fredsprosessen i Nord-Irland skjøt fart.

    76 år gamle Bruton sovnet inn på et sykehus i hovedstaden Dublin etter lang tids sykdom, ifølge familien.

    Han tilhørte det konservative Fine Gael og var blant annet finansminister på 1980-tallet. Etter hvert ble han partileder, og da sosialdemokratene i Labour forlot en regjering ledet av erkerivalene Fianna Fáil i 1994 dannet Bruton en noe ideologisk sprikende regjering med dem og Democratic Left.

    Fram til koalisjonen tapte valget i 1997 rakk de blant annet å gjennomføre en folkeavstemning der det erkekatolske Irland stemte for å tillate skilsmisse, med bare 9000 stemmers margin.

    Bruton fikk også mye av æren for Langfredagsavtalen, som sørget for fred og maktdeling mellom katolikker og protestanter i Nord-Irland etter nærmere 30 år med konstant konflikt.

    (NTB)

  • Tusener uten strøm etter uvær i Storbritannia og Irland

    Titusener av mennesker er uten strøm etter at vinterstormen Isha herjet i Irland og Storbritannia søndag og mandag.

    Veier og jernbanelinjer var strødd med nedblåste trær og greiner og annet rask etter at uværet feide over området med kraftig regn og sterke vindkast.

    To bilister mistet livet da de kjørte på trær som var blåst ned, den ene i Skottland og den andre i Nord-Irland.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no