Hopp til innhold

Eieren av «hullet» kreves for millioner

Oljebrønnen midt i den amerikanske småbyen kan rase sammen når som helst. Nå får gruveselskapet se konsekvensene.

Synkehull i Artesia, New Mexico

Dette synkehullet åpnet seg ved byen Artesia, en annen småby i New Mexico, i 2008. Den gangen var ikke området bebodd. I Carlsbad kan situasjonen bli en helt annen for mange av byens 26 000 innbyggere.

Foto: National Cave and Karst Research Institute

Nrk.no skrev 11. november om den enorme oljebrønnen som truet med å kollapse og svelge deler av en amerikansk småby i delstaten New Mexico.

Statlige geologer gjorde i fjor en vurdering av området og konkluderte med at jorda over brønnen kunne kollapse når som helst, og at det ville åpne et gjel med over hundre meter diameter og over 140 meter dybde.

LES OGSÅ: Synkehull truer amerikansk småby

Brønnen er menneskeskapt, og nå vil statlige myndigheter at oljeutvinningsselskap og grunneier I&W Constructions betaler for sikringsarbeidet, melder nyhetsbyrået AP.

Komplisert og dyr sikring

Statlige myndigheter har installert et komplisert nettverk av bevegelsessensorer, gyroskoper og trykkmålere for å, om mulig, gi byens innbyggere adversel i tide til å evakuere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tilsammen mener staten å ha lagt ut 563 000 dollar - om lag 3,3 millioner kroner til sikringen, som kan vise seg verdifull om brønnen kollapser. Det er trolig at hullet vil ta med seg deler av byens sentrum, en kirke og en vanningskanal. Kanskje enda mer alvorlig er advarselen om at hullet også vil ta med seg hovedveien gjennom området.

Det er ikke kjent hvordan selskapet stiller seg til kravet fra myndighetene, men eieren har tidligere uttalt seg svært kritisk til myndighetenes arbeid med brønnen.

Salt jordsmonn og grådighet

Oljebrønnen ligger i Carlsbad i delstaten New Mexico. Byen er allerede kjent for sine vakre, naturlige gruver, men det er dette spesielle jordsmonnet som også har gitt byen store problemer.

Grunnen under byen er svært saltholdig, og selskapene som har jobbet på stedet har brukt det til sin fordel. De har pumpet ferskvann ned i jorda og fått en saltlake tilbake. Denne laken brukes i selve boringen etter olje, og det er antatt at selskapene har pumpet ut flere millioner fat saltlake fra bakken under Carlsbad.

Ettersom brønnen har vært operativ i flere tiår har utgravingsmetoden kombinert med jordsmonnet medført at bakken over brønnen er blitt ustabil, ifølge amerikanske delstatsmyndigheter.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no