Hopp til innhold

– Må følge med på bivirkninger

Leder i Sykepleieforbindet, Lill Sverresdatter Larsen, sier hun ikke blir bekymret av de siste nyhetene fra Sverige, om at flere helsearbeidere enn ventet har måttet være borte fra jobb etter vaksinering.

– Vi forventer alltid litt bivirkninger, som ømhet rundt innstikkstedet og lett feber. Det kan man også få av den vanlige influensavaksinen. Men det betyr at helsepersonell nødvendigvis ikke kan gå på jobb hvis man har feber.

Larsen påpeker at dette gjelder alle vaksiner, og sier finnes gode systemer for å følge med på registrering av av bivirkninger gjennom SYSVAK.

– Om det viser seg at AstraZeneca har flere registrerte bivirkninger enn andre, kan det være aktuelt å gjøre en ny vurdering av hvilken vaksine helsepersonell skal ha. Dette følger vi, og garantert også FHI, nøye med på.

Sykepleierforbundet har tidligere bedt FHI om å gjøre grundige vurderinger av AstraZeneca-vaksinen.

Dette skyldes hovedsakelig meldinger om at vaksinen trolig kun har begrenset beskyttelse mot mild sykdom som skyldes koronavirus-varianten som først ble påvist i Sør-Afrika.

Larsen sier det er flere faktorer som avgjør hvilke grupper som skal få de ulike vaksinene.

– Bivirkninger vil også være en del av det, men per nå har vi ingen tall som tilsier at man skal endre vaksineplanleggingen på grunn av bivirkninger.

Lill Sverresdatter Larsen
Foto: SUNNIVA TONSBERG GASKI / SUNNIVA TONSBERG GASKI

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no