NRK Meny
Normal

– La fanger rydde langs veiene

Høyres leder av Transportkomiteen på Stortinget, Linda Hofstad Helleland, vil la innsatte i fengslene drive rydding av terreng langs norske veier.

Innsatte i Florida på ryddeoppdrag

VANLIG I USA: Innsatte i amerikanske fengsler er ikke ukjent med ryddeoppdrag langs blant annet veier, som denne gjengen på West Palm Beach i Florida.

Foto: Taylor Jones / Zuma Press

Norske veier gror igjen mange steder, og det går ut over sikten og trafikksikkerheten. Ifølge Statens Vegvesen gjelder det særlig kommunale og fylkeskommunale veier.

Samtidig sitter det innsatte i norske fengsler på frigang og åpen soning som trenger relevant arbeid før de skal tilbake til samfunnet.

– Det vil være en vinn-vinn-situasjon for de innsatte og samfunnet dersom de innsatte kan bidra til å holde veiene i bedre stand og rydde sideterreng og gjøre et krafttak på det, sier Helleland.

Linda Hofstad Helleland

Leder av Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité, Linda C. Hofstad Helleland, vil tilby innsatte på åpen soning og frigang arbeid med å rydde terreng langs norske veier.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Hun tenker å foreslå dette overfor justisministeren og samferdselsministeren når ferien er over.

Har kontrakt på jobben

I dag er det underentreprenører som på oppdrag fra Statens Vegvesen har ansvar for å holde sideterrenget i orden. De tre store på området er Mesta, Kolo Veidekke og NCC Roads.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gjengrodde veger

GROR IGJEN: Mange norske veier trenger å ryddes for busk og kratt for å øke trafikksikkerheten. Det kan innsatte i fengsler bidra med, sier Linda C. Hofstad Helleland i Høyre.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Disse har inngått milliarkontrakter med Vegvesenet om veivedlikehold.

– Det er disse selskapene som i så fall må ta ansvar for å ta i mot de innsatte på jobb i samarbeid med Kriminalomsorgen, sier pressesjef i Statens Vegvesen, Kjell Bjørn Vinje.

Vinje peker på utfordringer ved at det krever særlige sikkerhetstiltak og opplæring for å drive arbeid langs trafikkerte veier. Vegvesenet stiller strenge krav til helse- miljø- og sikkerhetskursing for de som skal gjør slikt arbeid.

– Prinsippielt helt i orden

I Kriminalomsorgsdirektoratet vil man ikke ta stilling til forslaget så lenge det ikke er lagt fram ennå, men sier det godt kan diskuteres.

– Vi må jo tenke over hvordan en sånn idé kan organiseres, og de som er på frigang er jo i utgangspunktet ansatt et sted. Kanskje kan man tenke seg en form for gruppe ut fra fengselet som gjør en slik oppgave, sier assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan Erik Sandli.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no