Hopp til innhold

– En viktig milepæl i fredsprosessen

Colombias regjering og ELN-geriljaen er enige om en halvårig våpenhvile og en avtale for å involvere folket mer i fredssamtalene. Våpenhvilen skal tre i kraft i august.

I dag besøkte Colombias president Gustavo Petro forhandlingene i Havanna. Han deltok i seremonien der avtalene ble undertegnet.

Norge er ett av landene som aktivt støtter forhandlingene.

Spesialutsending Jon Otto Brødholt sier at det ennå er mye arbeid som gjenstår, men at våpenhvilen har stor betydning for sivilbefolkningen.

Han mener colombianerne kan komme til å se resultater relativt raskt fordi beslutningene fra forhandlingsrundene skal iverksettes løpende, og ikke vente til siste avtale er undertegnet.

Denne tredje runden med forhandlinger på Cuba varte i seks uker.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) gratulerer Colombias regjering og ELN-geriljaen.

Hun sier til NRK at det er gledelig at partene har avtalt hvordan de skal sikre bred folkelig deltakelse i arbeidet fram mot en fredsavtale.

– Dette er en milepæl i forhandlingene og et viktig skritt for å bedre den humanitære situasjonen, sier Huitfeldt.

ELN-geriljaen har i underkant av 6000 medlemmer, ifølge colombianske myndigheter, og har vært i forhandlingene med de siste fem regjeringene.

Colombias president Gustavo Petro besøkte fredssamtalene mellom regjeringen og ELN-geriljaen. Forhandlingene holdes på Cuba, der det i dag ble undertegnet en avtale om våpenhvile.
Foto: Erlend Skutlaberg / UD

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no