Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • Brudd i oppgjøret for vektere

    Natt til torsdag ble det brudd i forhandlingene om vekteroverenskomsten mellom Parat og NHO Service og Handel, skriver Parat i en pressemelding.

    – Vi ble ikke enige om det økonomiske resultat for våre medlemmer, sier Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen.

    Partene fant heller ingen løsning på vaktbransjens urimelige bruk av turnusvakter på kun tre timer.
    – Partene kontakter nå Riksmekleren, og stiller seg i kø for meklerens hjelp, sier Larsen

  • Fem tenåringer terrorsiktet etter angrep mot prest i Sydney

    Politiet har siktet fem ungdommer i tenårene for terrorlovbrudd etter knivangrepet på en prest og tre andre i en kirke forrige uke.

    Biskop Mar Mari Emmanuel ble stukket i hodet og brystet under en preken som ble strømmet på nettet.

    Ungdommene er i alderen 14–17 år gamle. Tre av dem er siktet for å planlegge og forberede terrorhandling, mens de to andre er siktet for å være besittelse av voldelig, ekstremistisk materiale.

    Politiet sier tenåringene er religiøst motivert og er en del av et større nettverk.

    (NTB)

    Fem tenåringer er siktet for terrorrelaterte lovbrudd i forbindelse med knivangrepet på en assyrisk biskop i Sydney forrige uke.
    Foto: AP
  • 20 russebusser hindret trafikken ved Sollihøgda

    Politiet rykket ut til Sollihøgda etter melding om flere russebusser som hindret trafikken på Ringeriksveien.

    – Patruljen kom i kontakt med ca. 20 russebusser tilhørende Oslo og Asker, melder Sør-Øst politidistrikt på X natt til torsdag.

    Etter dialog med de involverte kjørte russen videre og trafikken går som normalt på stedet.

  • USA sier de har skutt ned rakett og droner fra houthiene

    Det amerikanske forsvaret i Rødehavet har skutt ned en rakett og fire droner som den iranskstøttede Houthi-militsen i Jemen brukte til å angripe et skip i regionen, opplyser USAs regionale forsvarskommando Centcom på X.

    Angrepet fra Houthi-militsen var sannsynligvis rettet mot et amerikanskeid skip med 18 amerikanske og fire greske mannskap om bord. Det er ikke meldt om skadde eller materielle skader.

    Houthiene har de siste månedene angrepet skipstrafikken i Rødehavet i sympati med Hamas.

  • Haitis overgangsstyre skal innsettes torsdag

    Overgangsrådet som skal lede Haiti, skal innsettes i en seremoni i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince torsdag, opplyser Statsministerens kontor.

    Rådet, som består av ni medlemmer, tar over etter avtroppende statsminister Ariel Henry i en seremoni ved Henrys offisielle kontor. Seremonien har blitt utsatt i flere uker mens ulike politiske grupper har posisjonert seg.

    Før kunngjøringen onsdag sa den mektige gjengelederen Jimmy «Barbecue» Cherizier at diskusjonene om landets fremtid må inkludere gjengene.

    Opprettelsen av overgangsrådet regnes som et viktig førsteskritt for å få slutt på det voldelige kaoset i den karibiske staten, der de fleste offentlige institusjoner ikke fungerer, mens rivaliserende gjenger sloss om kontroll over ulike områder, særlig i hovedstaden.

    (NTB)

  • Bilfører pågrepet etter kollisjon på Majorstua i Oslo

    En bilfører ble pågrepet etter å ha kollidert med bil på Majorstua i Oslo. Vedkommende nektet å stanse for kontroll og forsøkte å unndra seg på Ring 2 ved kirkeveien. Bilføreren påførte mindre materielle skader på to andre biler, i tillegg til at bilen vedkommende kjørte er skadet, melder politiet i Oslo på X natt til torsdag.

  • Tiltale mot elleve «falske valgmenn» i Arizona

    En storjury i Arizona har tiltalt elleve republikanske delegater som signerte et offisielt dokument der de feilaktig hevdet at Donald Trump vant valget i 2020.

    De elleve var utpekt som Arizonas republikanske valgmenn og møttes i delstatshovedstaden Phoenix 14. desember 2020. Der signerte de en erklæring om at de var rettmessig oppnevnt og kvalifisert og hevdet at Donald Trump vant presidentvalget i delstaten. Dokumentet ble sendt til Kongressen og til nasjonalarkivet, der man valgte å se bort fra det.

    Sannheten var at Joe Biden vant delstaten med 49,36 prosent av stemmene, mot 49,06 prosent for Trump. Drøyt halvannen prosent gikk til andre kandidater. Dette var det nest jevneste delstatsresultatet – drøyt 10000 av totalt 3,39 millioner stemmer skilte de to rivalene – og sikret Biden elleve valgmannsstemmer.

    (NTB)

  • Arendal-drapet: Statsforvalteren vurderer tilsyn av siktedes helsehjelp

    Statsforvalteren i Agder går inn i drapssaken i Arendal for å vurdere om det skal gjennomføres tilsyn med helsehjelpen den siktede mannen i 60-årene har fått.

    – Vi er i gang med å vurdere varselet. Det ligger da i sakens natur at vi vurderer om det skal gjennomføres videre tilsynsmessig oppfølging, sier fylkeslege Aase Aamland ved Statsforvalteren i Agder til Agderposten.

    Fylkeslegen skal altså vurdere om de skal gå inn og undersøke om den siktede mannen har fått tilstrekkelig helsehjelp.

    I en kjennelse fra Agder lagmannsrett kommer det fram at en sakkyndig har foretatt en foreløpig vurdering av mannens psykiske helse. I kjennelsen uttrykker sakkyndige en «sterk mistanke om en underliggende psykoselidelse».

    (NTB)

  • Arizonas folkevalgte stemte for å fjerne abortforbud fra 1864

    Et flertall i Representantenes hus i Arizona fjernet et abortforbud fra 1864 som kan tre i kraft neste måned. Nå går saken videre til delstatssenatet.

    Forbudet fra borgerkrigstiden ble vedtatt fjernet med 32 mot 28 stemmer.

    – Beslutningen om å ta abort eller søke andre former for helsehjelp knyttet til reproduksjon, hører hjemme hos pasientene, deres familier og helseleverandørene, ikke hos politikere, sa demokraten Oscar De Los Santos før avstemningen onsdag.

    Etter at USAs høyesterett fjernet grunnlovsbeskyttelsen av retten til abort, har en rekke delstater med konservativ ledelse innført strenge abortregler. I Arizona bestemte delstatens øverste domstol tidligere denne måneden at det 160 år gamle abortforbudet skulle vekkes til live igjen med mindre de folkevalgte grep inn.

    Selv om demokratene skulle lykkes i å få opphevet forbudet, vil det fortsatt være begrensninger. I 2022 fikk republikanerne i delstaten gjennom en lov som forbyr abort etter 15. svangerskapsuke.

    (NTB)

    Demokratene Stephanie Stahl Hamilton (til venstre) og Anna Hernandez klemmer hverandre etter at det onsdag ble flertall for å fjerne et 160 år gammelt abortforbud i Arizona. Delstatssenatet må også gå inn for å stryke forbudet for å unngå at det trer i kraft om kort tid
    Foto: AP
  • Mange døde etter flom og uvær i Nairobi

    Minst 32 personer er døde og to er meldt savnet etter at flom og oversvømmelser rammet Kenyas hovedstad Nairobi, skriver CNN.

    Store mengder med gjørme og flomvann har ført til at mange mennesker har mistet hjemmene sine. Kjøretøy står fast og folk vasser i flomvann for å komme seg i sikkerhet, skriver nyhetsbyrået AFP.

    Fylkesguvernøren i Nairobi antar at 60 000 mennesker, de fleste kvinner og barn, er «alvorlig» rammet av flommene.

    Meteorologene i Kenya har advart om kraftig nedbør i ulike deler av landet frem til mai.

    En familie bruker båt etter å ha flyktet fra flomvann som skapte kaos i Githurai-området i Nairobi, Kenya, onsdag 24. april 2024. Kraftig regn som har rammet forskjellige deler av Kenya har ført til dusinvis av dødsfall og forflytning av titusenvis av mennesker, ifølge FN, med henvisning til Røde Kors.
    Foto: AP

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.