Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • Venstre vil gi studentvisum til afghanske kvinner

  Venstre ønsker at kvinner som har fått avbrutt sin utdanning i Afghanistan bør få muligheten til å fullføre i Norge, eller i andre land på Norges regning.

  – Det helt forferdelig det som skjer i Afghanistan, både med Talibans inntreden og menneskerettighetene generelt, men situasjonen for kvinner spesielt. Hele verden er berørt. Vi må gjøre vår del for å sørge for at kvinner får noen muligheter, sier Raja. sier nestleder Abid Raja til VG.

  Nestleder Abid Raja, leder Guri Melby og Ingvild Wetrhus Thorsvik legger torsdag fram forslag til regjeringen om at Norge skal hjelpe kvinner i Afghanistan med å fullføre utdanningen, skriver avisen. (NTB)

 • Kongressen i Peru vil ikke framskynde valget

  De folkevalgte i Perus kongress har stemt ned et forslag om å framskynde valget i landet til 2023, slik president Dina Boluarte har bedt om.

  Kongressen stemte onsdag over om valget skulle flyttes fra mai 2024 til desember 2023 i et forsøk på å roe ned de omfattende demonstrasjonene i landet. Tidligere forsøk på å få til det samme har også endt med å bli nedstemt.

  Peru har siden desember vært preget av en dyp politisk krise som ble utløst da daværende president Pedro Castillo ble avsatt og pågrepet. Siden har det vært nesten daglige demonstrasjoner, og minst 48 personer er drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

  Demonstrantene krever at president Dina Boluarte går av, at kongressen oppløses, en ny grunnlov og et umiddelbart nyvalg. (NTB)

 • McCarthy tror han og Biden kan komme til enighet om USAs statsgjeld

  Leder for Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy, sier han tror han og president Joe Biden kan komme til en enighet om å heve landets såkalte gjeldstak.

  Ifølge McCarthy hadde de to en god samtale da de onsdag møttes for første gang etter at McCarthy ble valgt til leder for Representantenes hus.

  – Jeg tror at vi til slutt kan finne fram til en enighet, sa McCarthy etter møtet.

  De to ble enige om å fortsette samtalene om hvor mye gjeld USA kan ta opp, og McCarthy sier at han sa til Biden at de må oppnå en avtale innen fristen i juni.

  Republikanerne, som McCarthy representerer, har truet med å nekte å heve det såkalte gjeldstaket dersom ikke Demokratene først går med på deres krav om budsjettkutt. (NTB)

 • Brasil lar renten bli stående på 13,75 prosent

  Brasils sentralbank gjorde ingen endringer da den holdt sitt første rentemøte etter at Lula kom til makten. Styringsrenten står fast på 13,75 prosent.

  Inflasjonspresset skaper fortsatt bekymring i Latin-Amerikas største økonomi. Rentekomiteen i banken minnet derfor om usikkerheten rundt prisveksten i tiden fremover da de møttes.

  I tråd med forventningen stemte den likevel for å ikke røre renten i denne omgang. De har også latt den være uendret i de tre foregående møtene. (NTB)

 • Ukraina: – Minst to drept og flere såret i angrep mot boligblokk i Kramatorsk

  Ukrainske myndigheter melder at det er funnet to døde personer etter at en russisk rakett traff en boligblokk i den østlige byen Kramatorsk i Donetsk fylke onsdag kveld.

  – Minst to er drept og sju såret. Dette er konsekvensene av beskytingen av Kramatorsk, skriver guvernør Pavlo Kyrylenko på Twitter.

  Boligblokken skal ha blitt fullstendig ødelagt. Myndighetene mener det er flere mennesker i ruinene av bygningen.

  – Folk skriker under ruinene. Enda en terrorhandling fra russisk side. Den eneste måten å stanse det på og redde folks liv er flere våpen til Ukraina, skriver visestatsminister Mykhajlo Fedorov på Twitter.

 • Kilder til NRK: Utvalg vil gi sykepleieroppgaver til helsefagarbeidere

  Sykehus der sykepleiere gjør flere legeoppgaver og helsefagarbeidere gjør sykepleieroppgaver. Det er anbefalingen fra kommisjon om helsepersonell.

  I rapporten fra Helsepersonellkommisjonen blir oppgavedeling et sentralt tema, erfarer NRK.

  Torsdag kommer rapporten som foreslår store endringer for hva de ulike profesjonsgruppene innen helse skal utføre.

  Kommisjonen mener at svaret ikke er flere ansatte, men at det må jobbes mer effektivt.

  Noen av forslagene er:

  Spesialistene skal ikke gjøre oppgaver andre kan utføre

  Flere oppgaver gis til helsefagarbeidere og ufaglærte

  Man må få bukt med overbehandling

  Hvis forslagene gjennomføres, vil mange sykepleieroppgaver gis til annet helsepersonell i årene som kommer.

 • Overskuddet mer enn halvert for Facebook-eier Meta

  Facebook-eier Meta melder om en nedgang på 55 prosent i resultatet i fjorårets siste kvartal. Bunnlinjen viste et overskudd på 4,65 milliarder dollar.

  Resultatet etter skatt for de siste tre månedene i 2022 tilsvarer 46,5 milliarder kroner med dagens kurs. I den samme perioden året før endte Meta med et overskudd på 10,29 milliarder dollar.

  Resultatet er blant annet svekket som følge av kostnader knyttet til sparetiltak som oppsigelser, stenging av kontorer og en gjennomgang av selskapet strategi for datasentre. (NTB)

 • Oppgang på Wall Street

  Amerikanske børser steg etter nyheten om at den amerikanske sentralbanken øker styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

  Nasdaq steg med 2 prosent, Dow Jones med 0,1 prosent og S & P 500 med 1, prosent.

 • Tyre Nichols stedt til hvile onsdag

  Familie, venner, pårørende etter andre politivold-ofre og visepresident Kamala Harris deltok alle i begravelsen til Tyre Nichols i Memphis onsdag.

  Borgerrettsforkjemperen Al Sharpton leste minneord ved kisten til 29-åringen.

  Presten som forrettet begravelsen i Mississippi Boulevard Christian Church i Memphis, omtalte Nichols som «en god person, en vakker sjel, sønn, far, bror, venn og menneske» som ble revet bort for tidlig.

  Nichols døde tre dager etter at han ble banket opp og grovt mishandlet av fem politibetjenter i begynnelsen av januar. (NTB)

  Tyre Nichols Funeral
  Foto: Andrew Nelles / AP
 • Tiltalt for hallikvirksomhet

  (NTB) En 46-årig mann fra Sandnes skal ha framleid leiligheter til prostitusjon i flere norske byer, deriblant Skien. Politiet oppdaget i fjor vår at flere leiligheter som ble brukt til prostitusjon, var leid ut av det samme eiendomsselskapet. I midten av september ble mannen bak selskapet pågrepet, skriver Bergens Tidende.

Nyhetsstrømmen

NRK Nyhetsstrømmen keyart skyline generell

NRK svarer

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.