Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • Rødt og SV mener Nav ikke sikrer personvern

    – Nav er en tikkende personvernbombe. Slik det står nå, gir Navs databaser etaten et kraftig informasjonsovertak på enkelte mennesker, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt til Klassekampen.

    Han får medhold av SV-politiker Freddy André Øvstegård, som i likhet med Kristjánsson sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

    I høst fant Datatilsynet en rekke problemer med IT-sikkerhet og personvern i Nav og ila etaten et gebyr på 20 millioner kroner. Nav har siden anket gebyret, og Nav-sjef Hans Christian Holte har avvist mye av kritikken.

    – Når vi ved enkelte tilfeller avdekker brudd, får det alvorlige konsekvenser, svarer Holte på kritikken fra stortingspolitikerne.

    (NTB)

  • Israel takker USA for hjelpepakke

    Israels utenriksminister, Israel Katz, takker det amerikanske Senatet for å ha godkjent en militær hjelpepakke verdt 13 milliarder dollar.

    På X/Twitter skriver Katz at pakken vitner om «styrken i vår allianse og sender et tydelig budskap til alle våre fiender».

    Hjelpepakken ble vedtatt sammen med en stor militær hjelpepakke til Ukraina og en pakke til Taiwan. I tillegg til den militære støtten, inneholder hjelpen til Israel drøyt 9 milliarder dollar i humanitær bistand til Gaza og andre utsatte grupper og 3,6 milliarder til å styrke Israels sikkerhet.

    (NTB)

  • Melding om person i sjøen i Askøy

    Politiet er ved Strusshamn på Askøy etter melding om ein mann som ligg i sjøen og held seg fast i eit tau.

    – Mannen er vaken og medviten og det jobbast med å få han på land, skriv politiet.

    Meldaren skal ha observert mannen ved båthamna i Strusshamn med kikkert, og det er førebels uklart korleis mannen har hamna i sjøen.

    Brannvesenet på Askøy og dykkarar frå Sandviken rykte ut like før klokka halv sju onsdag morgon.

    – Vi har fått melding om ein som har gått i sjøen, men vi veit veldig lite på noverande tidspunkt, seier Håkon Mykling, vaktkommandør i 110-vest.

    Det er forseinkingar på Askøyruta på grunn av redningsaksjonen, skriv Skyss på sine nettsider. Dei venter normal drift frå Kleppestø klokka 07.00.

  • FHI: Markant økning av antibiotikaresistente bakterier

    Flere blir smittet med antibiotikaresistente bakterier.

    Det er spesielt økningen av karbapenemase-produserende bakterier (CPO) som bekymrer Folkehelseinstituttet (FHI). I 2023 ble 251 personer meldt smittet, sammenlignet med 180 personer i 2022, og 68 personer i 2021.

    Det kommer fram i FHIs årsrapport: Forekomst av resistente bakterier og sopp med spesiell betydning for smittevern i helsetjenesten i Norge.

    Ifølge overlege ved FHI, Miriam Sare skyldes økningen av CPO en kombinasjon av utenlandsreiser og migrasjon til Norge fra land med høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Lærere i Tennessee får bære våpen på jobb

    I kampen mot skoleskytinger har den amerikanske delstaten Tennessee vedtatt en omstridt lov som tillater lærere å bevæpne seg på jobb.

    Den nye loven ble foreslått av Republikanerne og vedtatt i delstatsforsamlingen tirsdag. Kritikerne av loven frykter at flere våpen i skolene vil føre til flere ulykker.

    Tennessees våpenlover har vært omdiskutert siden en skoleskyting i fjor der tre barn og tre voksne ble drept. Flere demokrater har protestert mot Republikanernes håndtering av våpenlovene. Demokratene Justin Jones og Justin Pearson ble ekskludert fra delstatsforsamlingen, men senere gjenvalgt i et suppleringsvalg.

    – I stedet for å beskytte barna, har republikanerne nok en gang beskyttet våpnene, sier Pearson i sosiale medier.

    Ifølge Giffords Law Center tillater rundt halvparten av delstatene i USA at lærere tar med seg våpen på jobb.

    (NTB)

  • Guvernør: Brann ved energianlegg i Smolensk etter ukrainsk droneangrep

    Det brenner i drivstoff- og energianlegg i russiske Smolensk etter det guvernøren sier var et ukrainske droneangrep.

    – Regionen vår blir igjen angrepet av ukrainske droner. Som følge av det fiendtlige angrepet mot sivile drivstoff- og energianlegg, brenner det i distriktene Smolensk og Jartsevo, sier guvernør Vasilij Anokhin på Telegram.

    Det er ikke umiddelbart klart hva slags anlegg som brenner, og det har ikke vært mulig for Reuters å skaffe uavhengig bekreftelse av opplysningene.

    (NTB)

  • Rapport: Bruken av eksplosive våpen øker

    I fjor ble det brukt like mye eksplosive våpen i verden som under andre verdenskrig, viser ny rapport fra Norsk Folkehjelp.

    Palestina, Ukraina, Sudan, Myanmar, Syria og Jemen blir trukket fram som skrekkeksempler i rapporten « Explosive Weapons Monitor 2023 ».

    Den årlige rapporten utgis av International Network on Explosive Weapons (INEW) , et nettverk av 50 organisasjoner fra 25 land. Norsk Folkehjelp sitter i styringsgruppa, sammen med blant andre Human Rights Watch og Redd Barna.

    Med eksplosive våpen menes bombekastere, raketter, missiler, artilleriprosjektiler og flybomber, i tillegg til veibomber og andre improviserte eksplosive anordninger.

    (NTB)

    Israel slapp 29.000 eksplosiver over Gaza bare i løpet av krigens to første uker, og 90 prosent var satellittstyrte bomber på 450 og 900 kg
    Foto: AP
  • Forsvunnet Lennon-gitar auksjoneres bort

    En akustisk gitar fra 1960-tallet som tilhørte John Lennon, og som lenge var på avveier, skal auksjoneres bort i mai.

    Tolvstrengersgitaren ble nylig oppdaget på et loft i Storbritannia da huseieren skulle flytte. Grunnleggerne av det amerikanske auksjonshuset Julien's Auctions sendte folk over Atlanteren for å identifisere gitaren, som er av merket Maton og laget i Australia. De fant originalkofferten i søpla.

    Nå er klenodiet, som ifølge Julien's ble brukt av John Lennon under innspillingen av Beatles-albumet «Help!» i 1965, ventet å gå for mer enn prisantydningen på mellom 600.000 og 800.000 dollar, det vil si 6,6-8,8 millioner kroner.

    Auksjonen holdes på Hard Rock Cafe i New York og på auksjonshusets nettside 29. mai.

    Sjefen for auksjonshuset, Martin Nolan, sier eierne visste at de hadde hatt gitaren, men trodde den var blitt borte. Den har trolig havnet hos dem via den britiske musikeren Gordon Waller, som vat en del av popduoen Peter & Gordon på 1960-tallet.

    – Gordon fikk den i gave av Lennon, men ga den videre til manageren sin, og der har gitaren vært i alle disse årene, sier Nolan.

    (NTB)

    Et portrett av John Lennon vises bak scenen på Vegas-showet «Love», som har Beatles-tema. Neste måned skal en rundt 60 år gammel gitar som tilhørte Lennon selges på auksjon i New York
    Foto: AP
  • Flere påkjørte rein

    Det er meldt om flere reinpåkjørseler i Finnmark i løpet av tirsdagen.

    Bare i Nesseby ble det påkjørt fire, ifølge reineier Máret Ingá Smuk var ikke alle meldt inn.

    Dersom du er uheldig og kjører på en rein så er du pliktig til å ringe politiet.

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.