Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • SSB: Fall i industriomsetningen i oktober

  Industriomsetningen i Norge falt med 1,8 prosent i oktober, men for de siste tre månedene er totalen likevel en oppgang på 2,3 prosent. Det er sesongjusterte tall fra SSB som viser endringene i industriomsetningen fra september til oktober og for de siste månedene. Høy aktivitet i september, med blant annet store leveranser av skip, førte til at det for oktober ble registrert en nedgang i omsetningen.

  Omsetningen i august og september var likevel såpass høy at det for de tre månedene august til oktober endte var en vekst på 2,3 prosent.

  Oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri hadde en oppgang på hele 14 prosent, mens næringsmiddelindustrien økte omsetningen med 4,4 prosent, særlig drevet av økte priser.

 • Oslo Børs faller kraftig etter oljeprisfall

  Oslo Børs er ned 1,5 prosent i morgentimene onsdag etter et betydelig fall i oljeprisen.

  Oljeprisen er nede på 78,9 dollar fatet, en nedgang på 1 prosent siden midnatt. Det er ned 7 prosent den siste uka. 1. desember var oljeprisen 87 dollar fatet.

  Prisfallet bidrar til at oljegiganten Equinor faller 1,28 prosent, mens Aker BP faller 1,65 prosent. Også tungvekteren Yara er ned 1,67 prosent.

  (NTB)

 • Rekord for en ikke–engelskspråklig film

  Ferske tall fra Netflix viser at filmen «Troll» har blitt vist hele 75.86 millioner timer på én uke – verden over. Det er rekord for en ikke – engelskspråklig film på Netflix, opplyser Netflix selv.

  – Jeg hadde aldri trodd at vår norske troll-film skulle nå så bredt ut over hele verden. Det er helt fantastisk, sier regissør, Roar Uthaug. Produsentene er også svært fornøyd med nyheten. Filmen ble lansert forrige uke, og ble fort sett verden over.

  Troll
  Foto: Jallo Faber / Netflix © 2022
 • Glåmdalen: Barnehage stengt etter trusler mot ansatte

  En barnehage I Kongsvinger er stengt og barna holdes hjemme etter trusler mot ansatte, melder Glåmdalen.

  – Vi har stengt. Det er en uavklart situasjon med trusler mot ansatte, sier styrelederen til avisen.

  Pollitiet er varslet om at saken skal anmeldes.

 • Forbrukertilsynet: Bankene har ansvaret når kunder er utsatt for svindel

  Forbrukertilsynet ber bankene slutte med praksisen der de selv avgjør om kunden er ansvarlig for tapet når kundens bankkonto blir misbrukt. Dette er i strid med forbrukervernseglene i finansavtaleloven, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding onsdag.

  Det dreier seg om tilfeller der kunder er blitt svindlet eller trukket beløp de ikke selv har godkjent.

  – Utgangspunktet er at banken er ansvarlig, ikke kunden, når det har skjedd et kontotrekk som kunden ikke har godkjent. Dette gjelder uavhengig av om kunden har lagt igjen kortinformasjon på et nettsted og blitt svindlet, om bankkortet er stjålet og misbrukt eller kundens BankID er misbrukt, skriver Forbrukertilsynet.

 • 98 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

  Det ble registrert 98 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge tirsdag. Totalt er det registrert 584 nye asylsøkere den siste uken. Mandag og søndag ble det registrert henholdsvis 101 og 52 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere. Til nå i 2022 har det kommet 34.203 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge.

  (NTB)

 • Samde om totalkvote for makrell i 2023

  Noreg, EU, Færøyane, Grønland, Island og Storbritannia har i dag underteikna ein avtale om ei totalkvote på 782 066 tonn makrell for 2023. Dette er i tråd med det internasjonale havforskingsrådet ICES si tilråding og inneber ein nedgang frå kvoten for 2022 som var på 794 920 tonn. Det skriv regjeringa i ei pressemelding.

 • Sametinget: Kritisk til nye søknader om å bygge vindkraftverk

  Sametinget er kritisk til at regjeringen setter i gang behandling av nye søknader om å bygge vind på land før gamle konflikter er løst. Det skriver Klassekampen. Det har gått mer enn ett år siden den historiske Fosen-dommen hvor Høyesterett slo fast at et vindkraftverk krenker reindriftas menneskerettigheter. Det er ennå ikke avklart hva dommen skal bety i praksis for reindrifta på Fosen eller for vindkraftverket.

 • Togulykke i Spania – rundt 155 skadd

  To tog kolliderte på en togstasjon utenfor Barcelona i Spania onsdag morgen, melder spanske medier.

  Lokale helsemyndigheter meldte først at rundt 70 personer var skadet. Tallet ble litt senere oppdatert: 150 personer skal ha fått lettere skader, mens 5 personer har fått mindre alvorlige skader.

  Togene kolliderte ved stasjonen Montcada i Reixac utenfor Barcelona klokken 07.50, skriver avisen La Vanguardia.

  Ifølge avisen El Mundo skjedde ulykken da et av togene kjørte inn i det andre som hadde stanset ved stasjonen. Dette var fullt av passasjerer, og sammenstøtet førte til at mange falt.

 • Nordmenn fikk vesentlig dårligere råd i 3. kvartal

  Folk flest har fått mindre å rutte med i tredje kvartal. Tall fra SSB viser at husholdningenes disponible realinntekt falt 4,3 prosent fra 2. til 3. kvartal.

  I tillegg viser tallene at husholdningenes disponible inntekt falt 1,7 prosent i 3. kvartal – her er årsaken en nedgang i formuesinntektene. Sett bort fra formuesinntektene, var disponibel inntekt tilnærmet uendret sammenlignet med 2. kvartal.

  Til tross for at folk flest har fått dårligere råd, går «AS Norge» så det suser. Samlet sett for Norge, steg bruttonasjonalinntekten (BNI) 12,8 prosent fra 2. til 3. kvartal. BNI for Norge fra 2. til 3. kvartal er beregnet til rekordhøye 1605 milliarder kroner.

Nyhetsstrømmen

Olje- og energiminister Terje Aasland

NRK svarer

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.