Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • Zelenskyj: Nivået på den utenlandske hjelpen er for øyeblikket svært begrenset

    Ukraina trenger minst sju avanserte Patriot-systemer, sier president Zelenskyj like etter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg opplyser om at Nato-landene er blitt enige om å forsyne Ukraina med flere luftvernsystemer.

    Zelenskyjs uttalelse kom i et videoinnlegg han holdt i Nato-Ukraina-rådet fredag. Han slo fast at det haster med militær hjelp.

  • USA: Skal stemme over våpen hjelp og bistand til Ukraina og Israel

    Representantenes hus vedtok fredag ettermiddag å sende en stor bevilgningspakke med våpen hjelp og bistand til Ukraina og Israel videre til endelig avstemning.

    Denne avstemningen vil avholdes lørdag.

    Videre amerikansk våpenstøtte til Ukraina har sittet fast i kongressen i flere måneder fordi mange republikanere ikke ønsker å gi mer støtte til krigen.

    Kongressleder Mike Johnson har imidlertid bestemt seg for at han ikke kan la Ukraina-bevilgningen bli utsatt lenger og har hatt tett kontakt med president Biden den siste tiden.

    – Dette er det beste mulige forslaget vi kan vedta nå. Vi ser fram til avstemningen i morgen, sier Johnson i Kongressen.

    Flere republikanere har truet med å be om en avstemning for å kaste Johnson om han samarebider med demokratene.

    Mike Johnson
    Foto: AFP
  • Ungarn etterforsker opposisjonspolitiker Peter Magyar

    Ungarske myndigheter etterforsker opposisjonspolitiker, Peter Magyar, etter mistanke om at hans valgkampanje er finansiert av utenlandske aktører.

    Magyar har tidligere kritisert landets statsminister Viktor Orban og hans regjering for blant annet korrupsjon og propaganda.

    Etterforskningen skjer etter landets omstridte lov om «beskyttelse av nasjonal suverenitet».

    Loven har møtt kraftig kritikk, blant annet fra menneskerettighetsaktivister, USA og EU.

  • Stoltenberg: Nato-landene har besluttet å gi Ukraina flere luftvernsystemer

    – Det er et behov for mer og det akutt behov for mer, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og opplyser om at Nato-landene er enige om å forsyne Ukraina med flere luftvernsystemer.

    Beslutningen ble tatt på et videomøte i Nato-Ukraina-rådet fredag, der Natos forsvarsministre samt Ukrainas forsvarsminister deltok.

    – Nato har kartlagt eksisterende kapasitet innen alliansen, og det fins systemer som kan overføres til Ukraina. Så jeg forventer nye kunngjøringer om luftvernkapasitet til Ukraina snart, sa Stoltenberg etter møtet.

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa før møtet at Ukrainas forsvar har behov for mer artilleri, kjøretøyer og droner, samt luftvern.

  • Armenia gir områder til Aserbajdsjan

    Armenia har sagt ja til å returnere fire strategiske landsbyer til Aserbajdsjan som har vært okkupert siden 1990-tallet, ifølge Aserbajdsjans utenriksdepartement, melder Reuters.

    Tidligere denne uken sa Armenske statsministeren, Nikol Pasjinjan, at Armenia risikerer krig dersom de ikke gir fra seg de ubebodde landsbyene.

    Landsbyene er av strategisk verdi, da de ligger langs hovedveien mellom Jerevan og den georgiske grensen

  • Mann pågrepet etter alvorlig hendelse i Arendal, opplyser politiet

    En mann i 30-årene er kjørt til sykehus etter en alvorlig hendelse ved Eydehavn i Arendal.

    – En mann i 30-årene er pågrepet i forbindelse med hendelsen. Foreløpige undersøkelser tyder på at politiet har kontroll på de involverte parter, sier politiets operasjonsleder Knut Odde.

  • Person skutt av politiet etter voldshendelse

    Politiet har skutt en mistenkt i benet etter voldshendelsen i Västerås i Sverige fredag ettermiddag.

    Tre kvinner i alderen 65 til 80 år er fraktet til sykehus, skriver Aftonbladet.

    To av dem skal være alvorlig skadd, men situasjonen beskrives som stabil.

    Mannen skal ha vært bevæpnet med kniv da han ble pågrepet, ifølge opplysninger til Aftonbladet. Han er også brakt til sykehus.

    – Vi etterforsker en alvorlig voldsforbrytelse og er i ferd med å skape et bilde av det som har skjedd, Tobias Ahlén-Svalbro, pressetalsperson for politiet i Region Mitt.

    Oxbacken, Västerås
    Foto: SVT
  • Mannen som mistenkes for å ha bestilt angrep mot Navalnyj-støttespiller arrestert

    Mannen som er mistenkt for å bestille angrepet på Leonid Volkov er blitt pågrepet. Ifølge den polske statsministeren, Donald Tusk, er han en belarusisk statsborger som jobber for Russland.

  • EU med sanksjoner mot bosettere

    Fredag innførte EU sanksjoner mot fire «ekstreme» israelske bosettere, samt de to gruppene Lehava og Hilltop Youth, melder Reuters.

    Årsaken er angrep mot palestinere på Vestbredden.

    – Disse individene og gruppene er ansvarlig for seriøse menneskerettighetsbrudd mot palestinere, sa EU i en uttalelse.

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.