Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • Oslo kommune opphever vannsparetiltak

  Gjennom hele 2022 har Oslos drikkevannskilder vært såpass langt under normal vannstand at kommunen har måttet innføre flere vannsparingstiltak.

  Etter innbyggernes gode innsats og de siste ukers nedbør kan kommunen nå oppheve alle vannsparingstiltak. Det skriver kommunen i en pressemelding.

  – Jeg er imponert over oslofolks innsatsvilje gjennom flere måneder. Denne situasjonen har lært oss at vi ikke kan ta naturressursene for gitt. Nå bygger vi ny vannforsyning til Oslo for å gi byen sikker tilgang til trygt drikkevann, sier byrådsleder Raymond Johansen.

  Oslo har en sårbar vannforsyning, ettersom Maridalsvannet står for 90 prosent av forsyningen til byens innbyggere. Lite nedbør siden i fjor høst og rehabilitering av en stor demning førte til mindre vann i Oslos vannmagasiner enn normalt, heter det videre i pressemeldinga.

  Etter at Oslo kommune innførte flere sparetiltak i tillegg til å gå ut med en SMS til alle innbyggere om å spare på vannet, har vannforbruket vært historisk lavt. I juli og august brukte Oslofolk 12,5 prosent mindre vann, sammenlignet med samme periode i fjor.

 • Trafikkulukke ved Tåsentunnelen

  Vestgåande før Tåsentunnelen i Oslo har det vore ei trafikkulukke mellom ein personbil og ein lastebil. Naudetatane er på staden, skriv politiet i Oslo.

  Skadeomfanget er ikkje kjent. Ulukka vil skape kø på Ring 3 vestover, legg politiet til.

 • Til sykehus etter trafikkulykke

  En bilfører fraktes til sykehus med smerter i brystet, etter en trafikkulykke på Varoddbroa på E18 i Kristiansand, melder politiet. Det er redusert fremkommelighet i østgående retning på stedet. Bergingsbil er på vei.

 • Storkontroll avslørte 196 ulovlege hummarteiner

  Fiskeridirektoratet har saman med politiet, Kystvakta (KV) og Statens naturoppsyn (SNO) sjekka hummarfiske før det starta offisielt 1. oktober. Kysten frå Florø til Egersund, hummarfredingsområdet i Sognefjorden og Oslofjorden er undersøkt.

  Det blei funne 196 reiskapar dagane aksjonen vart gjennomført. I Rogaland blei det beslaglagt 75 reiskapar, i all hovudsak teiner. Mellom fylkesgrensa sør i Vestland og Bergen blei det beslaglagt 121 reiskapar.

  Resultata frå Oslofjorden er ennå ikkje klare.

 • De fleste unge med høyere utdanning har jobb

  91 prosent av unge i Norge med bachelorutdanning i aldersgruppen 25 til 34 år, var i arbeid i 2021. Av de med master var 95 prosent i arbeid.

  Samlet sett tilsvarer dette en sysselsettingsgrad som er høyere enn i alle andre OECD-land, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Tallene er hentet fra den årlige OECD-rapporten Education at a Glance 2022. Rapporten viser gjennomgående at høyere utdanningsnivå gir bedre resultater i arbeidsmarkedet, både i form av høy sysselsettingsgrad og lav arbeidsledighet.

 • Samanstøyt mellom to båtar i Skagerak

  Eit fiskefartøy og eit lastefartøy har hamna i ein samanstøyt sør for Nevlunghavn aust for Jomfruland i Skagerak.

  Hovudredningssentralen har sendt ut ei redningsskøyte og eit redningshelikopter. Desse skal vere like ved åstaden, fortel redningsleiar i HRS, Børge Galta til NRK.

  Ifølge Sør-Øst politidistrikt er det ikkje snakk om personskade etter ulukka.

  – Det er ikkje større skade enn at passasjerane kan bli på båtane. Mest sannsynleg må fiskefartøyet bli taua. Redningshelikopteret returnerer til base, fortel Galta til NRK kl. 09.35.

 • EU-sjef fordømmer Nord-Koreas rakettutskyting

  EU-president Charles Michel kaller Nord-Koreas utskyting av en ballistisk rakett over Japan for et åpenbart brudd på internasjonal lov.

  Han fastslår også at EU står solidarisk med Japan og Sør-Korea.

  – Jeg fordømmer sterkt Nord-Koreas bevisste forsøk på å sette sikkerhetssituasjonen i regionen på spill ved å avfyre en ballistisk rakett over Japan. En urettmessig aggresjon og et åpenbart brudd på internasjonal lov, skriver Michel på Twitter.

  (NTB)

 • FN om klimakrisen: – Verden kjemper en kamp om liv eller død

  Verden kjemper en kamp på liv eller død som følge av klimakrisen, ifølge FNs generalsekretær António Guterres. Han anklager verdens 20 rikeste land for å ikke gjøre nok.

  – Det er en tid med enorme klimautfordringer over hele verden. Fra flom som setter en tredel av Pakistan under vann, til orkaner og tyfoner som herjer i Filippinene, Cuba og USA. Vi er i en kamp på liv eller død for vår egen sikkerhet i dag, og vår overlevelse i morgen, sa Guterres fra talerstolen i Kongos hovedstad Kinshasa tirsdag.

  Han forbereder for tiden den store FN-ledede klimakonferansen i egyptiske Sharm el-Sheikh i november. FN-sjefen påpekte at utslippene av klimagasser som bidrar til global oppvarming er på et rekordhøyt nivå, og fortsetter å øke.

  – Det er på tide med et kompromiss mellom rike, utviklede land som har høye utslipp, og fremvoksende økonomier som ofte opplever de verste effektene, konkluderte Guterres.

  (NTB)

  UN General Assembly Security Council
  Foto: Mary Altaffer / AP
 • Mowi hever kjøp etter forslag om grunnrenteskatt

  Lakseoppdretteren Mowi hever kjøp av kapasitet for oppdrett av laksefisk. Tidligere har også Salmar og Lerøy Seafood også hevet sine kjøp.

  Mowi opplyser at de hever kjøpet av 914 tonn MTB, det vil si maksimalt tillatt biomasse, til 183 millioner kroner kjøpt til fast pris, melder E24 og Dagens Næringsliv.

  Det skjer som følge av regjeringens forslag om grunnrenteskatt på 40 prosent og samlet skatt på 62 prosent for den norske havbruksnæringen.

  Mowi skriver i en børsmelding tirsdag at de oppfordrer regjeringen til å revurdere forslaget om grunnrenteskatt, og at det forelagte skatteforslaget påvirker investeringsevnen og viljen svært negativt.

  – Å heve kjøpet og poengtere hvor dramatisk dette forslaget er, føler vi er nødvendig, sier Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Hjetland til DN.

  Fredag opplyste oppdretteren Salmar at de hever kjøpet av kapasitetstillatelse for 1.223 tonn laks til 244,6 millioner kroner, og mandag fulgte Lerøy etter. Selskapet hevet kjøpet av en filetfabrikk i Skjervøy til 420 millioner kroner.

  (NTB)

  Mowi resultat 4. kvartal.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Widerøe kutter tross passasjerrekord

  Widerøe skriver i en pressemelding at til tross for passasjerrekord med 310.000 passasjerer i september, forventer de et langt svakere marked i vinter.

  Det betyr at de kommer til å kutte kapasiteten, og har allerede gjort kutt tilsvarende ett fly fra og med oktober.

  Dette på grunn av en forventning om lavere etterspørsel og høye drivstoffpriser utover høsten og vinteren, skriver de i pressemeldingen.

  – Vi er ikke fornøyde med det vi ser i markedet fremover, sier Kommersiell direktør i Widerøe Christian Skaug. Nedkjølingen i norsk økonomi er svært effektiv og ikke overraskende får dette også effekt på etterspørselen etter flyreiser.

  Passasjerer er på vei inn i et Widerøe-fly på Stokmarknes lufthavn i Vesterålen.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Nyhetsstrømmen

Heimevernet på plass på Kårstø. Carl Thomas Omnes (fremst) er korporal i innsatsstyrken.

NRK svarer

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.