Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • Senker temperaturen på norske togstasjoner

  Nå senkes temperaturen på 334 togstasjoner landet over.

  Det reduserer energiforbruket med 10 prosent, og sparer staten for 13 millioner kroner årlig, skriver Bane Nor i en pressemelding.

  Temperaturen blir senket fra 21 til 17 grader. Unntaket er de stasjonene der folk har sine arbeidsplasser. Ansatte i kiosker, kafeer og butikker skal ha en innetemperatur på 19-20 grader.

  – Nå må vi spare der vi kan, både energi og penger. Sammenlignet med utetemperaturen vil det fortsatt være godt, varmt og tørt i våre lokaler, sier Knut Øivind Ruud Johansen, direktør for stasjonene i Bane Nor Eiendom.

  Ringebu stasjon
  Foto: Bane Nor
 • Britisk fregatt beskytter gassledninger i Nordsjøen

  Storbritannia har sendt en fregatt ut i Nordsjøen for å patruljere nær gassledninger og jobbe sammen med den norske marinen.

  En rekke land i Europa jobber nå for å øke sikkerheten rundt undersjøiske kabler og rørledninger etter at kraftige eksplosjoner satte Nord Stream-gassledningene i Østersjøen ut av spill i forrige uke.

  Kunngjøringen om at en britisk fregatt nå skal beskytte slike gassledninger kom etter et møte i Joint Expeditionary Force, en gruppe med ti nordeuropeiske land, deriblant Norge.

  Storbritannia skal også kjøpe inn to spesialistskip for å beskytte slike rørledninger, hvorav det første skal være i drift innen utgangen av neste år.

  (NTB)

 • FHI: 40 prosent nedgang i hjerteinfarkt på ti år

  Siden 2012 har antallet personer som er blitt registrert med hjerteinfarkt gått ned med over 40 prosent.

  Det viser tall fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet.

  – Positive endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol og røyking forklarer en stor del av nedgangen i hjerte- og karsykdommer, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte -og karregisteret.

 • Fremmer mistillit mot barnevernsbyråden i Bergen

  SV fremmer mistillitsforslag mot barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt, skriver SV sin bystyregruppe i en pressemelding tirsdag morgen.

  «På en rekke avgjørende punkter i svært grove saker om barnemishandling og omsorgssvikt har Bergen kommune hatt mulighet til å avverge at barn har lidd og kommet til skade. Den plikten har kommunen sviktet i, og det politiske ansvaret for det har fagbyråden på feltet, » heter det i pressemeldingen.

  – På grunn av dette har Bergen SVs bystyregruppe ikke lenger tillit til barnevernsbyråden, og vi vil derfor fremme et mistillitsforslag mot byråd Katrine Nødtvedt i førstkommende bystyremøte, sier SVs gruppeleder Mikkel Grüner i pressemeldingen.

  Byråd Katrine Nødtvedt. Byråd Thor Haakon Bakke i bakgrunnen
  Foto: Oddgeir Øystese / NRK
 • Elgpåkjørsel i Arendal

  En bilfører en fraktet til akuttmottaket ved sykehuset i Arendal etter å ha kollidert med en elg ved Flosta i Arendal, melder politiet. Bilen er ikke til hinder for annen trafikk. Elgen har løpt fra stedet, viltnemnda er varslet.

 • Mer enn en halv million orkanrammede husstander uten strøm i USA

  Nesten en uke etter at orkanen Ian traff Florida, er mer enn en halv million husstander fortsatt uten strøm.

  Minst 78 mennesker er bekreftet omkommet av uværet, 71 i Florida, fire i North Carolina og tre på Cuba siden orkanen feide over den karibiske øya 27. september, og Florida en dag senere.

  Søke- og redningsarbeidet pågår fortsatt i Florida, der mer enn 1600 mennesker er reddet. Men for mange innbyggere i Florida har strømgjenoppretting blitt det viktigste.

  Ian tok strømmen fra 2,6 millioner kunder over hele Florida da den brølte i land med vind på opptil 241 kilometer i timen og en kraftig stormflo.

  Tjenestemenn sier at de forventer at strømmen vil være tilbake innen søndag, om kraftledninger og annen elektrisk infrastruktur fortsatt er intakt.

  (NTB)

  Tropical Weather Florida
  Foto: Gerald Herbert / AP
 • EU fortsetter å importere atombrensel fra Russland

  Samtidig som EU har begrenset bruken av russisk olje og gass, fortsetter medlemslandene å importere og eksportere atombrensel, som ikke er underlagt sanksjoner.

  Både den ukrainske regjeringen og miljøaktivister er oppgitte over denne handelen.

  Et lasteskip med uran satte ut fra den franske havnen i Dunkerque sist torsdag med kurs mot den russiske havnen Ust-Luga. Det var tredje gang på litt over en måned at det Panama-flaggede skipet Mikhail Dudin la til kai i Dunkerque for å frakte uran fra eller til Russland. (NTB-AP)

  Det russiske skipet Mikhail Dudin ved kai i Dunkirk 13. sept. 2022
  Foto: Michel Spingler / AP
 • 15 drepte i fengselsopprør i Ecuador

  Minst 15 innsatte er drept og 20 skadd etter at grupper med bevæpnet fanger barket sammen inne i Latacunga-fengselet i Ecuador. Ifølge fengselsledelsen skal det vært ulike bander som kjemper om kontroll med narkotikatrafikken i landet.

 • Juristforbundet: For kort frist i lov om voldsoffererstatning

  Den nye loven om voldsoffererstatning har en frist på kun ett år etter henleggelse for å søke om erstatning. Det er for kort tid, mener Juristforbundet.

  Forbundspresident Håvard Holm har sendt et brev til Justisdepartementet der han ber om at ikrafttredelsen av loven utsettes. Den skal etter planen tre i kraft 1. januar neste år. (NTB)

 • VG: Dronesensorer på plattformer

  Politiet har utplassert sitt dronesensor-system for å identifisere eventuelle droner rundt plattformer på norsk sokkel.

  – Vi kommer ikke til å kommentere noe på hvor mange eller hvem som opererer utstyret som politiet har der ute nå, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til VG.

  Etterforskningen av dronehendelser på tvers av politidistrikter knyttet til norsk sokkel, er samlet hos Sørvest politidistrikt. Ingen droneobservasjoner er så langt bekreftet.

Nyhetsstrømmen

Heimevernet på plass på Kårstø. Carl Thomas Omnes (fremst) er korporal i innsatsstyrken.

NRK svarer

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.