Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • Stansa 16-åring bak rattet

  Tollen i Meråker har stansa ein bil der ei 16 år gammal jente var sjåfør, skriv politiet i Trøndelag på Twitter.

  Det var seks personar i bilen. Ingen vaksne sat framme. To vaksne sat i baksetet og ein usikra 5 åring mellom framsetene. Politiet er på staden og bileigar blir meldt for ulovleg øvingskøyring.

 • Ukraina ber Sveits representere dem i Moskva

  Ukraina har bedt Sveits representere landet diplomatisk i Russland, opplyser det sveitsiske utenriksdepartementet.

  Sveits har siden invasjonen i februar sagt at deres ambassade i Moskva er klar til å være Ukrainas representant i Russland, men understreker at Russland må godkjenne en slik ordning.

  Nøytrale Sveits har en lang tradisjon med å være diplomatisk mellomledd for land i konflikt. Landet representerer for tiden USA i Iran og Iran i Canada og opptrer også som mellomledd mellom Georgia og Russland og mellom Iran og Saudi-Arabia.

  (NTB)

 • Mette Frederiksen lover milliardstøtte til Ukraina

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil på en giverkonferanse i København torsdag love 820 millioner danske kroner i langsiktig hjelp til Ukrainas forsvar.

  Det sier forsvarsminister Morten Bødskov til Politiken. Beløpet tilsvarer 1.080 norske kroner, og betyr at Danmark hittil har sendt nesten 4 milliarder kroner i bistand til Ukraina siden invasjonen i februar.

  Pengene skal blant annet gå til våpen og trening av soldater.

  Det er forsvarsministrene fra Ukraina, Storbritannia og Danmark som inviterer allierte kolleger til den internasjonale giverkonferansen, der økt militær støtte står på agendaen. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltar også på konferansen.

  (NTB)

  Mette Fredriksen
  Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix / NTB
 • Syria sier IS-topp sprengte seg selv

  En IS-topp sprengte seg selv i lufta etter at han ble omringet av regjeringsstyrker sør i Syria, opplyser statlige medier i landet.

  Sikkerhetsstyrkene gjennomførte en spesialoperasjon i Daraa-regionen, som førte til «terroristen Abu Salem al-Iraqis» død, melder nyhetsbyrået Sana onsdag.

  Iraqi utløste et bombebelte etter å ha blitt såret og omringet, skriver byrået og viser til kilder i sikkerhetsapparatet. Kilden sier Iraqi var den militære lederen for ekstremistgruppen IS sør i Syria.

  Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i London, sier Iraqi døde tirsdag. De sier han har holdt seg i skjul i området siden 2018 og har deltatt i drap og angrep der.

  (NTB)

 • Brann i skip på Stord

  Det er meldt om brann i skipet Johan Castberg som ligger til kai ved Aker Solutions i Stord. Mannskapet er opplyst til å være 187 personer, men det er usikkert hvorvidt alle befinner seg om bord. Alle om bord skal nå være evakuert.

  – Brannvesenet er i gang med slukking, og har kontroll på brannen. Det er ikke meldt om personskader, forteller operasjonsleder hos Sør-Vest politidistrikt, Victor Fenne-Jensen.

  Det skal ikke være fare for spredning. Ifølge Svein Nesse hos 110 sentralen Sør-Vest er det usikkert hva båten er lastet med. Årsaken til brannen er ikke kjent, og det skal være meldt om mye sort røyk.

 • Første skip med korn fra Ukraina losser i Tyrkia

  Det første skipet som forlot Ukraina med korn etter en FN-støttet avtale, har lagt til kai i Tyrkia der det er funnet en kjøper for lasten med mais.

  Skipet Razoni seilte fra Odesa 1. august med 26.000 tonn mais med kurs for Tripoli i Libanon. Men på grunn av forsinkelsen på fem måneder hadde den opprinnelige kjøperen kansellert kjøpet.

  Onsdag ble Razoni observert i den tyrkiske havna Mersin etter å ha ligger for anker utenfor kysten i l flere dager. Nettsiden Middle East Eye melder at en tyrkisk kjøper av maisen er funnet.

  Avtaler meklet fram av FN og Tyrkia mellom Ukraina og Russland åpnet for at eksport av korn fra svartehavshavnene til Ukraina kunne gjenopptas.

  De første tolv skipene som seilte fra Ukraina, hadde mais og andre kornsorter i lasten i stedet for hvete, siden det var det som nettopp var høstet og befant seg i siloene da skipene ble lastet i februar.

  Men fra neste uke starter utskipingen av hvete for alvor etter at alle skipene som hadde ligget fast i Ukraina, har seilt, og nye skip ankommer for å hente hveten.

  (NTB)

  APTOPIX Russia Ukraine War
  Foto: Emrah Gurel / AP
 • Nyoppdaga virus i Kina

  Eit nytt virus er identifisert hos folk i Kina. Viruset har namnet Langya henipavirus og vitskapsfolk følger nøye med.

  Det er registrert 35 tilfelle i dei kinesiske provinsane Shandong og Henan, ifølge BBC.

  Det er mistenkt at folk har blitt smitta frå dyr. Forskarar har oppdaga viruset hovudsakleg hos spissmus.

  Dei smitta skal ha symptom som feber, utmatting og hoste, men skal ikkje vere i livsfare. Det ser ikkje ut som viruset smittar mellom menneske.

  Helsestyresmakter i Taiwan sa søndag at dei overvaker utviklinga nøye.

 • Skogbrann har blusset opp igjen i Frankrike

  Brannen som ødela titusenvis av mål med knusktørr skog sørvest i Frankrike, og som tvang 6.000 mennesker til å evakuere, har blusset opp igjen.

  Ytterligere 60.000 mål skog har gått tapt i den såkalte Landiras-brannen siden tirsdag ettermiddag, opplyser myndighetene i Gironde-regionen.

  – Brannen er ekstremt kraftig og har spredt seg til Landes-området lenger sør, heter det i en uttalelse.

  Det er mistanke om at brannen er påsatt, siden det er registrert åtte branner noen hundre meter fra hverandre som er oppstått mellom klokka 8 og 9 om morgenen.

  (NTB)

  France Wildfires
  Foto: AP
 • Berlusconi vurderer å stille til valg igjen

  Italias tidligere statsminister, 85 år gamle Silvio Berlusconi, vurderer å stille i valget på ny nasjonalforsamling i september.

  Berlusconi, som leder det konservative partiet Forza Italia, sier i et radiointervju onsdag at mange har bedt ham stille, og at han derfor tenker på å gjøre det.

  Den omstridte 85 år gamle politikeren satt i det italienske underhuset i en årrekke og var statsminister i drøyt ni år fordelt på tre omganger mellom 1994 og 2011. Tidlig i 2013 ble han valgt inn i senatet, men ble kastet ut i november samme år etter å ha blitt dømt for flere tilfeller av skattesvik. Han fikk ikke lov til å stille til valget igjen de neste seks årene. Siden 2019 har han sittet i EU-parlamentet.

  Forza Italia deltar i høstens valg i samarbeid med Fratelli d'Italia (Italias brødre) og Ligaen, ledet av høyrepopulisten Matteo Salvini. Mens de har gått sammen, er sentrum og venstresiden for tiden fragmentert.

  (NTB)

  Italy Politics
  Foto: Andrew Medichini / AP
 • FHI følger med polio-utvikling etter funn i Storbritannia

  Etter funn av poliosmitte i kloakken i London, blir alle barn mellom eitt og ni år i byen no tilbydd ein boosterdose av poliovaksinen, skriv Guardian. Også i New York har det vore funn av polio.

  I Noreg har det ikkje vore poliosmitte sidan 1969, med unntak av enkelte importerte tilfelle.

  – Vi følger likevel godt med sidan polio framleis finst i verda, og også fordi land nærmare oss opplever å finne viruset, skriv avdelingsdirektør i FHI, Are Berg i ein e-post til NRK.

  Han legg til at funna i New York og London truleg stammar frå folk som har fått ein type vaksine med eit svekka virus som i sjeldne tilfelle kan spreie seg.

  Denne typen vaksinen blir ikkje nytta i Noreg eller i Europa, og tilfella stammar dermed truleg frå andre land, skriv Berg til NRK.

  – Det er også viktig å påpeike at dei ikkje har påvist sjukdom, berre viruset, legg Berg til.

Nyhetsstrømmen

Grafikk for NRK Nyheter med logo i midten

NRK svarer

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.