Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • Afghanistan: Elleve drept i eksplosjon i moské

  En eksplosjon rammet en moské i den nordlige Badakshan-provinsen i Afghanistan i morgentimene i dag. Det skjedde under begravelsen til en høytstående embetsmann.

  Rett før 14 melder Reuters at elleve personer skal være drept, og over 30 personer skal være skadde.

  Det var begravelsen til Badakshans viseguvernør Nissar Ahmad Ahmadi, som ble drept sammen med sin sjåfør i en bilbombe tirsdag.

 • Mehl: Rapporten skal følges opp umiddelbart

  Det er ingen tvil om at dette framstår som et terorangrep, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på en pressekonferanse etter at rapporten ble lagt fram. Mehl sa at hun forventer at PST tar dette på største alvor.

  – Jeg vil også be politiet og PST om at tiltakene som kan gjøres umiddelbart iverksettes med en gang, sa hun.

  Mehl understreket at hun føler med den frykten mange skeive har følt etter angrepet 25. juni i fjor.

  – Til dere vil jeg si, på vegne av meg selv og hele regjeringen: la det ikke være tvil om at vi ser dere. Vi er der for dere. Vi skal gjøre alt vi kan for å beskytte dere.

  Evalueringsrapporten har avdekket flere alvorlige mangler ved håndteringen av saken. Rapporten kommer med klare anbefalinger som det er viktig at gjennomgås umiddelbart skriver justisdepartementet i en pressemelding.

  For å forsikre seg om at funnene i rapporten følges opp, kaller Justis- og beredskapsdepartementet inn sjef PST og politidirektøren til møte i morgen, fredag 9. juni. Oppfølgingsplanen skal oversendes departementet senest innen utgangen av juni i år, og departementet vil be om å bli holdt løpende orientert om oppfølgingsarbeidet.

 • VG: Støre støttet avlysning av Pride-markering

  – Jeg stilte meg bak politidirektørens beslutning da, og det gjør jeg fremdeles. Basert på den informasjonen som var tilgjengelig den mandagen, er jeg enig i politiets beslutning. Myndighetenes fremste ansvar er å ta vare på tryggheten til alle i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

 • Raymond Johansen deltar i Pride-paraden - oppfordrer andre til det samme

  Det sier han kort tid etter evalueringsutvalgets fellende dom over PSTs håndtering av Oslo-skytingen.

  – Det er ingen tvil om at dette er en knusende rapport. Nå er det viktig at dette følges opp, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

  Han har stor forståelse for at mange i det skeive miljøet kan føle seg utrygge.

  – Vi har sett gjentatte angrep på skeive. Da må vi bidra til følelsen av trygghet, og omfavne deres rettigheter, sier han.

  Derfor oppfordrer han alle til å delta i Pride-markeringen. Både fra Oslo, og fra resten av landet.

  – Å føle den kjærligheten fra Oslos befolkning tror jeg vil være en måte å få tilbake tryggheten på, sier han.

  Lørdag 1. juli går Pride-paraden av stabelen.

  – Det ser jeg veldig fram til. Det blir en fantastisk feiring av kjærligheten, og at man kan elske den man vil.

  Raymond og Jonas i prideparaden i Oslo 2019.
  Foto: Fredrik hagen / NTB
 • USA stanser matvarehjelp til Etiopia

  USAs bistandsmyndighet stanser matvarehjelpen til Etiopia, melder Reuters. Dette skal være på grunn av en «stor og organisert kampanje» som har forårsaket at nøddonasjoner er på avveier.

 • Politidirektøren: – Glad for utvalgets vurdering av politiets operative samhandling

  – Hensikten med evalueringen er å trekke frem lærdom av håndteringen av den aktuelle hendelsen. Utvalget peker på særlig ti sentrale funn. Noen retter seg mot PST, andre mot politiet og noen om samhandlingen. Jeg er glad for at de finner at politiets operative samhandling i det store og hele var godt gjennomført, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

  Når det gjelder avlysningene av solidaritetsmarkeringene i etterkant, sier hun at politiet ser i ettertid at kommunikasjonen rundt dette kunne vært håndtert på en annen måte. Bjørnland sier at tidspress og delvis gradert informasjon var noe av grunnen til det som skjedde.

  – Vi må være åpne for kritikk, tilbakemeldinger og læring. Det er helt essensielt. På vegne av Oslo PD vil jeg gjerne takke for rapporten, sier Bjørnland.

 • Mehl kaller inn PST og Politidirektoratet på teppet

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har bedt PST og Politidirektoratet om et møte fredag morgen.

  Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG. Han sier at Mehl ønsker å få deres forsikringer om at rapporten følges opp raskt.

  – Vi vil jobbe tett med det skeivet miljøet i dette viktige oppfølgingsarbeidet. Rapporten peker på flere svakheter. Disse må følges opp, sier han.

  (NTB)

 • Mehl vil redegjøre for Stortinget

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil komme til Stortinget for å redegjøre om 25. juni-rapporten.

  – Jeg har sendt et brev til Stortinget og bedt om å få redegjøre. Det mener jeg er naturlig og viktig, sa Mehl da hun møtte pressen om rapporten torsdag.

  Når redegjørelsen vil finne sted er foreløpig ikke kjent. Det er Stortingets presidentskap som formelt behandler henvendelsen fra justisministeren.

  Tidligere i dag ba SV og flere andre partier om at Mehl skulle komme til Stortinget og redegjøre.

 • Siktede i svensk frysebokssak er ikke psykisk syk

  Den norske mannen i 50-årene som er siktet for drap og likskjending av sin samboer i Värmland i Sverige, har ingen alvorlige psykiske lidelser.

  Lokalavisa Nya Wermlands-Tidningen skriver at mannen har gjennomgått en flere uker lang rettspsykiatrisk utredning.

  Konklusjonen er at han ikke hadde noen psykisk lidelse ved tidspunktet man mistenker drapet skjedde, og heller ikke har det i dag. Dermed kan han dømmes til fengsel.

  I mars ble den norske mannens samboer, en norsk kvinne i 60-årene, funnet i en fryseboks i et hus utenfor Årjäng, drøyt to mil fra den norske grensen.

  Mannen er siktet for drap og likskjending, og påtalemyndigheten mistenker at drapet skjedde tidlig i 2018. Han erkjenner å ha lagt kvinnen i fryseboksen, men ikke å ha drept henne.

  (NTB)

  Fryseboks-saken i Sverige
  Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Nyhetsstrømmen

Flere skadd i skyting i Oslo

NRK svarer

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.