Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • KrF vil videreføre støtte til land i sør i Nansenprogrammet

    KrF krever at Nansenprogrammet skal inneholde en ny støttepakke til land i sør som er rammet av ringvirkninger av Ukraina-krigen.

    De parlamentariske lederne på Stortinget skal møtes for å diskutere Norges støtte til Ukraina neste tirsdag. Regjeringen har varslet at støtten skal økes betydelig, blant annet med penger til mer luftvern.

    KrF vil kreve at støtteordninger til land i sør videreføres når totalrammen økes.

    – Avtalen fra sist het tross alt «Politisk enighet om Ukraina og Sør», og da er det helt naturlig at også pakken til sør blir med i videre forhandlinger, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

    Hun sier enigheten på Stortinget la til grunn at Sør-pakken skulle videreføres dersom krigen fortsetter å medføre ekstraordinære konsekvenser for verdens fattige.

    – Norge må stille opp for verdens fattigste! Ukraina produserte før krigen mat til 400 millioner mennesker, men nå ventes det at 600 millioner mennesker vil være kronisk underernærte i 2030, og 120 millioner ekstra sulter på grunn av krigen i Ukraina. Særlig rammes mennesker i Afrika, hvor 20 prosent av kontinentets befolkning sulter, sier hun.

    (NTB)

    OTofwwUmLO0
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • Opptil 100.000 har krysset fra Gaza til Egypt

    Mellom 80.000 og 100.000 palestinere har krysset grensen fra Gazastripen til Egypt siden 7. oktober, ifølge den palestinske ambassadøren i Egypt.

    Ambassadør Diab Allouh sier ikke hvordan de har kommet seg over grensen. Grenseovergangen i Rafah sør på Gazastripen er den eneste grensestasjonen i enklaven som ikke er under direkte kontroll av israelske styrker.

    (NTB)

  • Danmark øker Ukraina-støtten med milliarder

    Et bredt politisk flertall i Danmark har blitt enige om å øke den militære støtten til Ukraina med 4,4 milliarder danske kroner i 2024.

    Det høyner den samlede støtten fra 2023 til 2028 til 64,8 milliarder danske kroner.

    Økningen i 2024 tilsvarer 6,9 milliarder norske kroner.

    – Danmark har fra starten av krigen vært en av de mest aktive donorlandene. Det skal vi fortsette å være, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

    Bakgrunnen for økningen er at «det er behov for ytterligere militærstøtte til Ukraina i inneværende år», skriver den danske regjeringen.

    (NTB)

  • Lørenskogforsvinningen ferdig etterforsket – forsvarer forventer henleggelse

    Lørenskogforsvinningen er ferdig etterforsket.

    – Vi kan bekrefte at innstilling i Lørenskogssaken er oversendt Oslo statsadvokatembeter. Ut over dette har vi ikke anledning til å kommentere vår innstilling da dette nå ligger hos statsadvokaten til vurdering, sier påtaleleder i Øst politidistrikt, Vibeke Schøyen.

    – Vi er tilfredse med at politiet nå har sendt en innstilling til statsadvokaten, og vi forventer naturligvis at resultatet blir at saken mot Hagen henlegges, sier forsvarer Svein Holden.

    NRK har vært i kontakt med forsvareren til en av de siktede i saken, Marius Dietrichson, som sier han ikke kjenner til innholdet i innstillingen.

  • Belgisk hjelpearbeider drept i israelsk angrep

    En mann som jobbet for Belgias statlige utviklingsorganisasjon i Gaza er drept i et israelsk angrep i Rafah, opplyser den belgiske regjeringen.

    Mannens sjuårige sønn ble også drept, opplyser Belgias utviklingsminister Caroline Gennez torsdag.

    – Det er med stor sorg og avsky at vi har fått beskjed om at vår kollega Abdallah Nabhan (33) og hans sju år gamle sønn Jamal ble drept i går kveld som følge av et israelsk angrep i den østlige delen av Rafah by, sier hun i en uttalelse.

    I alt sju personer mistet livet da Israel angrep en bygning som huset rundt 25 personer, deriblant internt fordrevne fra andre deler av Gazastripen.

    Belgias utenriksminister Hadja Lahbib har kalt den israelske ambassadøren i Brussel inn på teppet for å protestere og kreve en forklaring på det hun kaller en uakseptabel handling.

    Nabhan arbeidet for Belgias statlige bistandsorganisasjon Enabel, som tilsvarer Norad i Norge. Det er ikke opplyst om han er belgisk statsborger.

    (NTB)

  • To menn siktet for drapsforsøk i Oslo

    To menn er siktet for drapsforsøk etter en hittil ukjent voldshendelse i Oslo natt til onsdag.

    De to har i ettermiddag blitt fremstilt for varetektsfengsling.

    Politiet rykket ut til en adresse på Hauketo hvor en mann hadde blitt utsatt for vold.

    – Beskjeden var at han var blitt banket opp, forteller politiadvokat Ulrikke Simonette Samsonsen Basthus.

    Saken ble først etterforsket som kroppsskade hos politiet.

    – Så har man senere, basert på de skadene han har fått, kodet om saken til forsøk drap.

    Bastholm vil ikke gå nærmere inn på relasjon mellom de som er siktet og fornærmede, men politiadvokaten sier at det ikke fremstår som tilfeldig.

    Mannen er nå innlagt på sykehus, med alvorlige skader. Han er foreløpig ikke avhørt av politiet.

    Advokat Petter Bonde forsvarer den ene mannen, sier til Dagbladet nekter straffskyld.

    -Han vil begjære seg løslatt fra varetekt, men utover det har jeg ingen kommentar, sier Bonde til avisa.

  • Mann sikta for drapsforsøk etter knivstikking av gut i Moss

    Mannen som gjekk til angrep og knivstakk ein gut på veg til skulen torsdag morgon er no sikta for drapsforsøk. Det stadfestar Henning Dalbye, politistasjonssjef i Moss til NRK.

    Mannen i 50-åra var tidlegare i dag sikta for kroppskrenking, men det er no blitt endra til drapsforsøk.

    Politiet seier dei er kjent med mannen frå før, og at angrepet på guten verkar heilt tilfeldig. Guten er ikkje livstruande skadd.

  • Overgangsregjering offisielt innsatt i Haiti

    En ny overgangsregjering er på plass i Haiti for å lede landet, som i flere år har slitt med politisk ustabilitet, uro og humanitære kriser.

    Rådet, som består av ni medlemmer, tar over etter avtroppende statsminister Ariel Henry.

    Seremonien har blitt utsatt i flere uker mens ulike politiske grupper har posisjonert seg.

    Før kunngjøringen sa den mektige gjengelederen Jimmy «Barbecue» Cherizier at diskusjonene om landets fremtid må inkludere gjengene.

    Opprettelsen av overgangsrådet regnes som et viktig førsteskritt for å få slutt på det voldelige kaoset i den karibiske staten, der de fleste offentlige institusjoner ikke fungerer, mens rivaliserende gjenger kjemper om kontroll over ulike områder, særlig i hovedstaden Port-au-Prince.

    (NTB)

  • Europol slår til mot smuglernettverk

    Europol har slått til mot et nettverk som har smuglet migranter fra Irak til EU via Russland og Belarus. 21 personer er arrestert.

    De arresterte kommer fra Egypt, Irak og Syria, opplyste Europol torsdag. 15 arrestasjoner ble gjort i Polen.

    – Det kriminelle nettverket smuglet migranter fra Irak via Russland og Belarus og inn i EU, der endestasjonen var Tyskland og Storbritannia, opplyste Europol fra hovedkvarteret i Haag.

    (NTB)

  • Harvey Weinsteins domfellelse blir omgjort i ankedomstol

    New Yorks høyeste domstol opphevet torsdag Harvey Weinsteins (71) domfellelse fra 2020. Det melder New York Times. Weinstein er tidligere dømt til 23 års fengsel for for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner.

    Domstolen i New York la til grunn at Weinsteins rettssak hadde flere feil. Blant annet hadde påtalemyndigheten kalt inn flere kvinner som vitner som hevdet at Weinstein overfalt ham. Men siden anklagene ikke var en del av tiltalen, var det ikke rett å ta dem inn som vitner, slår ankedomstolen fast, ifølge NY Times.

    I tillegg til dommen fra New York er Weinstein dømt til 16 år i fengsel i California for en voldtekt på Beverly Hills Hotel. Denne dommen er ikke omgjort og Weinstein er derfor ikke en fri mann.

    Distriktsadvokaten i New York vil også ha mulighet til å anke omgjørelsen til Høyesterett.

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.