Hopp til innhold

- Viser at flere gjerningsmenn har funnet sin arena

Over halvparten av tipsene politiet har fått inn via den røde varselknappen, dreier seg om seksuell utnytting av barn.

John Ståle Stamnes i Kripos
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden den røde knappen ble lansert i september i fjor, har Kripos fått inn 2335 tips via denne knappen.

Politiet får tips om både rasisme, menneskehandel og mer generelle spørsmål, men klart flest av tipsene som er kommet til Kripos via den røde knappen, 1231 i antall foreløpig, går på seksuell utnytting av barn.

- Høyt tall

- Det er et høyt tall, sier John Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos.

- Jeg tror det skyldes både økt bevissthet hos barn og unge rundt det å varsle om ulovlig innhold og adferd, men også at flere og flere gjerningsmenn har funnet sin arena, nemlig Internett.

Eiere av nettsteder velger selv om de vil legge til varslingsknappen, politiet har ingen myndighet til å pålegge noen å lenke opp til Kripos.

- I Norge er det generelt stor vilje til å bruke knappen. Vi ønsker å være på de sidene vi ser det er utfordringer, oftest i nettsamfunn og chattekanaler, sier Stamnes.

- Kan skremme overgripere

Han mener den røde knappen har hatt en klar positiv effekt, og at den kan skremme mulige overgripere.

- Resultatet er at vi har mottatt færre klager fra sider som har knappen. Når overgripere ser en slik knapp på en nettside, skal de vite at ungen bare er et tastetrykk unna å varsle politiet. Det tror jeg kan stoppe noen.

Den røde knappen er den eneste muligheten politiet har til å være synlige på nettsteder hvor barn og unge ferdes, og Stamnes skulle gjerne sett at det var midler også til andre tiltak rettet mot barn og unge for å advare dem mot farene på Internett.

Etterlyser mer forebygging og informasjon

Britiske Child Exploitation and Online Protection Centre har laget videoer for å gjøre unge oppmerksomme nettopp på disse farene:

Video: Den røde knappen, "Report abuse", som vises i videoen, er den britiske utgaven av den norske varselknappen til Kripos.

Kripos mener det hadde vært en fordel om også norske barn og unge kunne få informasjon gjennom for eksempel slike videoer. Men pengene strekker ikke til.

- Vi har ikke midler til å lage videoer som skal advare barn og unge om farene på Internett, sier Stamnes.

- Skulle du ønske dere hadde muligheten?

- Ja, det kunne jeg. Det hadde vært verd å bruke penger på videoer som viser dem som er i faresonen, hva de må være obs på.

Stamnes mener politiet ikke har anledning til å jobbe så forebyggende og målrettet som han skulle ønske.

- Informasjonstilgangen er veldig stor, og vi rekker bare å ta det som kommer, rykke ut og rydde opp. Det arbeidet er viktig og godt, men vi klarer ikke å jobbe så målrettet som vi kunne ønske.

Chattesider på Internett

Politiet advarer mot overgripere som finner barn på bl.a. chattekanaler.

Foto: NRK

- Har høy prioritet hos justisministeren

For to år siden la Faremo-utvalget frem sin rapport som inneholdt forslag til 18 konkrete tiltak for å forebygge internettrelaterte overgrep mot barn.

Blant de foreslåtte tiltakene var den røde knappen og et sentralt tipsmottak hos Kripos, som begge er blitt gjennomført.

Astri Aas-Hansen

Astri Aas-Hansen.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Nå etterlyser Stamnes at myndighetene kommer sterkere på banen i arbeidet mot overgrep på nett og gjennomfører flere av tiltakene. Blant annet foreslo Faremo-utvalget mer forskning på internettrelaterte overgrep mot barn, samt konsekvensene.

- Grunnen til at vi ikke har bevilget noen forskningsmidler, er at vi ikke har fått inn noen søknader. Men vi kunne selvfølgelig gått ut mer aktivt og søkt, sier statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, til nrk.no.

- Vi kan alltid styrke tilstedeværelsen, og jeg må understreke at overgrep mot barn har høy prioritet hos justisministeren.

- Mye arbeid gjenstår

Det er tre departementer som jobber med dette saksområdet, og det er opprettet et statssekretærutvalg som skal koordinere arbeidet.

- Dette er et økende kriminalitetsproblem, og det er viktig at vi tar et felles grep. Aktiviteten på nettet er så høy at dette er utfordrende for politiet. Vi er fornøyde med det arbeidet som er gjort, men det er fortsatt mye som gjenstår, sier Aas-Hansen.

AKTUELT NÅ