Hopp til innhold

- Vi vil gi ham en grav

- Det er her han hører hjemme, og det er her han skulle ha vært. Målet for oss er å få hjem en onkel og en bror og få gitt ham en grav her hjemme, sier Nils om onkelen, som var frontkjemper.

Nils' onkel
Foto: NRK

Nærmere 6000 unge norske menn ville kjempe for nasjonalsosialismen og vervet seg som elitesoldater for Adolf Hitler under 2. verdenskrig. Til tross for at Norge var okkupert, ville frontkjemperne likevel slåss for fienden og for drømmen om et germansk Europa.

308 nordmenn savnet

De fleste havnet i Waffen-SS og ble sendt til Østfronten for å delta i en blodig angrepskrig.

Fortsatt er minst 308 norske frontkjempere, langt flere enn tidligere antatt, savnet og har ikke fått et merket gravsted. Disse nordmennene ble liggende der de falt, de havnet i massegraver eller forsvant ute på oppdrag.

LES: Flere hundre frontkjempere savnet

- Et åpent sår

Nils

Nils ønsker å få levningene etter onkelen, som er en av de mange SS-soldatene, hjem.

Foto: NRK

De første meldingene om savnede nordmenn er fra sommeren 1941. Da rykket SS-Divisjon Wiking inn i det sørlige Sovjetunionen, hvor de etter hvert kjempet seg helt frem til Stalingrad. Mot slutten av krigen, endte enhetene opp i Ungarn.

SE: - Det er et kapittel som ikke er avsluttet

Nils’ onkel er en av de savnede soldatene fra SS-Divisjon Wiking.

- Dette har vært et ikke-tema hjemme inntil jeg for et par år siden begynte å grave i det. Jeg forsto at det for dem som har opplevd det, var et åpent sår, et kapittel som ikke var lukket, forteller han til NRK.

- Det var da jeg forsto at faren min sterkt ønsket å få ham hjem og ha en grav å gå til.

- Handler om å få ham hjem

Nils beskriver onkelen sin som en målbevisst og ærgjerrig type.

- Jeg har aldri fått han beskrevet som en nasjonalsosialist eller nazist.

Dette handler ikke om at han var frontkjemper, dette handler om å få hjem en bror og en onkel og få gitt ham en grav.

Nils

- Hva vil dere gjøre dersom de finner levningene etter onkelen din og får ham identifisert?

- Da er naturligvis ønsket å få ham hjem og få gravlagt ham på familiegravstedet her. Dette er veldig viktig for faren min. Denne onkelen min var den av søsknene far hadde best kontakt med, derfor er også savnet stort.

- Har krav på mer hjelp

Det Internasjonale Røde Kors sier til NRK at familiene til de savnede frontkjemperne har krav på mer hjelp enn det de har fått.

- Genèvekonvensjonen  sier at partene i en konflikt må lete etter sårede og drepte, identifisere dem og gi dem en verdig begravelse, sier Cordula Droege, juridisk rådgiver i det Internasjonale Røde Kors.

Cordula Droege

Cordula Droege i det Internasjonale Røde Kors sier de norske etterlatte har krav på mer hjelp.

Foto: NRK

- Det spiller ingen rolle hva eller hvem man kjemper for, det finnes regler som skal respekteres også i og etter krigstid. For at ikke krigen skal bli fullstendig avhumanisert, er det klart at å finne sårede og drepte og gi dem en verdig grav, er det minste vi kan ha av regler.

SE: - Soldater er mennesker som alle andre

- Mange av de savnede soldatene var soldater i Waffen-SS, og noen av dem deltok i brutale avdelinger. Burde de ha de samme rettighetene?

- Ja, soldater er mennesker som alle andre. Det blir ofte sagt at landssvikere ikke burde hatt de samme rettighetene, og man stiller spørsmål ved hvorfor vi skal respektere deres rettigheter når de selv brøt loven. Men internasjonale rettigheter lager ikke disse skillene.

Vil møte myndighetene

Norges Røde Kors mener norske myndigheter bør sørge for at slektninger av norske frontkjempere får en grav å gå til og tar nå initiativ til et møte.

- Vi vil prøve å få til et møte med myndighetene for å diskutere hvordan vi kan bistå dem i å sikre at familier nå kan få ro så mange år etter 2. verdenskrig, sier juridisk rådgiver i Norges Røde Kors, Mads Harlem.

Ekstern lenke: Nordiki , et digitalt kildearkiv fra tiden 1940-1945 i Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger