Hopp til innhold

Sør-Sudan anklages for menneskerettighetsbrudd

Flere tjenestemenn anklages for å ha begått grove menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan og bør holdes ansvarlig for sine forbrytelser, ifølge en ny FN-rapport.

Rapporten, som ble lagt fram av menneskerettighetskommisjonen i Sør-Sudan mandag, utpeker en rekke høytstående politikere og militærtjenestemenn i landet for å ha begått det som omtales som alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Blant annet anklages generalløytnant Thoi Chany Reat i den sørsudanske hæren for å ha godkjent en rekke utenomrettslige henrettelser i Mayom i delstaten Unity i august i fjor.

Delstatsguvernør i Unity, Joseph Monytuil, er også på lista, i tillegg til regionskommissær Gordon Koang, som anklages for å ha spilt en rolle i angrep mot sivile i byen Leer i februar og april 2022.

Gjerningsmennene som står bak de mest alvorlige menneskerettighetsbruddene, inkludert omfattende angrep mot sivile og utenrettslige drap, forblir ustraffet, ifølge rapporten.

– Over flere år har funnene våre vist at straffrihet for alvorlige forbrytelser er en sentral drivkraft for vold og elendighet som sivile møter i Sør-Sudan, sier Yasmin Sooka, leder for etterforskningskommisjonen.

– Vi har navngitt flere personer vi mener bør etterforskes og straffeforfølges for sin rolle i grove menneskerettighetsbrudd, sier hun videre.

FN-rapporten er basert på kommisjonens etterforskning de siste 12 månedene.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no