Hopp til innhold

Brakvalg for bondeparti i Nederland

Bondeprotestpartiet BBB ble den store vinneren i det nederlandske provinsvalget onsdag. Partiet, som fikk 1 prosent av stemmene i 2021, ble det største partiet.

Ifølge de første valgdagsmålingene ligger BoerBurgerBeweging (BBB), på norsk Bondeborgerbevegelsen, an til å få 15 av de 75 setene i forsamlingen, som har makt til å blokkere lover som blir vedtatt i underhuset.

Partiet fikk kun valgt inn én representant i underhuset i valget 2021.

Det overraskende valgresultatet kommer etter en stor bølge med bondeprotester mot Rutte-regjeringens klimapolitikk.

Nederlands bønder har vært ekstremt misfornøyde med regjeringens forslag om strenge tiltak for å begrense antallet husdyr og dermed få ned nitrogenforurensingen.

– Ingen kan ignorere oss mer. Velgerne har talt veldig tydelig mot regjeringens politikk, sa BBB-leder Caroline van der Plas til kringkasteren Radio 1 onsdag.

Statsminister Mark Ruttes høyreliberale VVD har gått fra å ha tolv seter til ti. Ruttes regjering har ikke hatt flertall i overhuset siden den forrige provinsvalget i 2019, og er tvunget til å forhandle fram avtaler med stort sett venstreorienterte opposisjonspartier.

De to mest samarbeidsvillige, sosialdemokratiske PvdA og grønne GL, ligger an til å holde på sine seter. Det kan i så fall være nok støtte til Ruttes regjering. (NTB-Reuters)

Valgplakater i Okkenbroek i Nederland
Foto: Peter Dejong / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no