Hopp til innhold

Forsvaret mener sluttpakker kan bli billigere enn å sparke folk

Forsvaret forsvarer at de bruker sluttavtaler i noen saker der ansatte egentlig kan gis oppsigelse eller avskjed. NRK kunne i helga fortelle at etaten hadde gitt sluttpakker til 15 ansatte de selv mente kunne sparkes med grunnlag i straffesaker.

Etaten sier nå at de velger sluttavtaler i noen saker blant annet fordi sakene ellers kan ende i lange og dyre rettsprosesser.

– En sluttavtale er oftest rimeligere og mindre ressurskrevende for Forsvaret enn en rettsprosess. Avskjeds- og oppsigelsessaker er langvarige prosesser. Det kan ta to år dersom den ansatte påklager avgjørelsen. Den ansatte mottar lønn under denne prosessen, og dette koster Forsvaret mer enn en sluttavtale gjør, skriver Pål Svarstad som er sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) til NRK.

FPVS opplyser at det ikke er slik at de bare avslutter ansattforhold med sluttavtaler. NRK fortalte at 25 personer som stod bak kritikkverdige forhold var tilbudt sluttpakker siste fem år. Forsvaret skriver nå at de også har «innstilt på avskjed eller oppsigelse i 37 tilfeller» de siste fem årene.

FPVS-sjefen vedgår samtidig at de skal se på kritikken de har fått for bruken av sluttavtaler i granskingsrapporten fra PWC.

– Vi vurderer vår egen praksis i lys av dette. Alle saker må vurderes individuelt. Likevel ser Forsvarets personell- og vernepliktssenter at i de alvorligste sakene, og særlig der det er en fornærmet tredjepart, bør vi gjøre en enda grundigere vurdering før valg av løsning, skriver Svarstad.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no