Hopp til innhold

Taliban åpner for kvinnelige hjelpearbeidere

Taliban sier de vil la kvinner jobbe i hjelpeorganisasjoner dersom de bærer hijab.

Løftet om å åpne for enkelte kvinnelige ansatte kom fra Talibans økonomiminister Qari Din Mohammed Hanif under et møte med den fungerende lederen for FN i Afghanistan, Ramiz Alakbarov mandag.

Den tyske kringkasteren ARD og nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til et referat fra møtet der Hanif sier at Taliban er villige til å la kvinner jobbe for FN og hjelpeorganisasjoner, vel å merke dersom de følger kleskoden og bærer hijab.

Flyktninghjelpen, Redd Barna, Care og International Rescue Committee varslet søndag at de innstilte virksomheten i landet som følge av kvinneforbudet som ble kunngjort av Hanif i julehelgen. Mandag fulgte også hjelpeorganisasjonene Christian Aid og ActionAid etter.

Millioner av afghanere sto dermed i fare for å miste tilgangen på mat, helsestell, utdanning og andre viktige tjenester.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, advarte tirsdag og sa at Talibans beslutning om å nekte kvinner å arbeide for ikke-statlige organisasjoner kunne få «fryktelige følger».

Flyktninghjelpen er glad for at for at FN har engasjert seg sterkt for å få opphevet forbudet, men mener at løftet fra Taliban ikke er tilstrekkelig.

– De stykkevise unntakene i forbudet, laget for FN, internasjonalt rekruttert NGO-ansatte og ansatte som yter helsetjenester, er ikke nok, sier Helene Sandbu Ryeng i Flyktninghjelpen til NTB.

Hjelpeorganisasjonen har ikke mottatt noen formell informasjon fra Taliban om forbudet og vil derfor ikke gjenoppta sitt arbeid i Afghanistan før de får forsikringer om at kvinnelige ansatte er trygge, sier hun.

– Flyktninghjelpen har fortsatt håp om at en løsning kan bli funnet som lar oss og andre frivillige organisasjoner gjenoppta livreddende aktiviteter over hele Afghanistan. Uten kvinner kan ikke humanitær hjelp leveres, og millioner av mennesker som allerede er i en alvorlig situasjon, vil fortsette å lide gjennom den harde afghanske vinteren som en konsekvens, sier Sandbu Ryeng.

Studenter utenfor Kabul universitet
Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no