Hopp til innhold

Demobilisering etter våpenhvile i Etiopia

Sjefen for Tigrays opprørsstyrker sier at 65 prosent av styrkene er demobilisert og forlagt i leirer, en måned etter at det ble inngått våpenhvile.

General Tadesse Worede sier at prosessen med å trekke styrkene tilbake fra fronten er i gang, og at de demobiliserte styrkene plasseres i egne leirer.

Konflikten mellom Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) og den etiopiske regjeringen, som startet i 2000, kostet svært mange liv og tvang 2 millioner mennesker på flukt inntil det ble undertegnet en våpenhvileavtale i Sør-Afrika i november.

Men Tadesse sier det fortsatt er «styrker i området som ikke vil ha fred», med henvisning til eritreiske styrker som har kjempet på regjeringsstyrkenes side.

– Det er ingen hemmelighet at de står for overgrep mot befolkningen, så til en viss grad har vi bremset demobiliseringen enkelte steder for å hindre dem i å begå nye overgrep, sier Tadesse og legger til at de ikke vil demobilisere 100 prosent før trusselen er redusert.

I våpenhvileavtalen nevnes det ingenting om eritreiske styrker på etiopiske jord, som har samarbeidet med styrkene til statsminister Abiy Ahmed og anklages for grove overgrep.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier også at det er problemer i områder som fortsatt er under kontroll av eritreiske styrker, og at de ikke får tilgang med nødvendig nødhjelp. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no