Hopp til innhold

Våpenhvilen løper ut i Jemen

Søndag løper våpenhvileavtalen i Jemen ut, uten at en forlengelse er kommet på plass. Houthi-opprørerne omtaler avtalen som «en blindvei».

Krigen i Jemen mellom de Iran-støttede houthi-opprørerne og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 2014 kostet hundretusenvis av liv og skapt det FN kaller verdens verste humanitære krise.

En foreløpig våpenhvileavtale kom på plass i april og er siden blitt fornyet to ganger. Denne gangen ser ikke det ut til å skje, til tross for forsøk fra FNs Jemen-utsending Hans Grundberg på å få det til.

– De siste seks månedene har vi ikke sett noen reell vilje til å sette humanitære temaer øverst på dagsordenen, heter det i en uttalelse fra houthiene i helgen. De beskylder koalisjonen for å trekke ut forhandlingene om tiltak som kan «lindre det jemenittiske folkets lidelser».

De stridende partene har stort sett overholdt våpenhvilen og avtalen har også gjort en del humanitære tiltak mulig, men partene beskylder hverandre for å ikke overholde det som er avtalt.

(NTB)

Jemen
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no