Hopp til innhold

Russland gir våpen-frist i Mariupol

Forsvarsdepartementet i Russland sier at de vil spare livene til Ukrainske soldater i byen Mariupol, om de legger ned våpnene innen klokken 05.00 søndag morgen, skriver det russiske nyhetsbyrået TASS, ifølge Reuters.

Ifølge russiske myndigheter har de gjenværende ukrainske soldatene forskanset seg på stålverket Azovstal.

Tass siterer generaloberst Mikhail Mizintsev i det russiske forsvarsdepartementet som sier situasjonen på stålverket er «katastrofal».

Russland hevder ukrainske soldater i Mariupol har bedt om tillatelse fra Kyiv om å overgi seg

Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Russland hevdet tidligere lørdag at hele byområdet i den beleirede havnebyen var ryddet for Ukrainske soldater. Det meldte nyhetsbyrået Reuters som siterte det russiske nyhetsbyrået RIA.

Tidligere lørdag kveld sa Ukrainas president Zelenskyj at situasjonen i Mariupol er ekstremt alvorlig.

– Dette er det Russland har gjort. Med vilje. Og de fortsetter med overlegg å ødelegge byer. Russland forsøker å utslette alle som er i Mariupol, sa presidenten.

Zelenskyj ga ingen detaljer om situasjonen for ukrainske styrker i havnebyen.

– Det er kun to måter å påvirke dette på. Enten gir våre partnere Ukraina de nødvendige våpnene og flyene som trengs, uten forsinkelse, slik at vi kan redusere presset fra okkupantene i Mariupol og frigjøre byen.

– Eller så velger vi forhandlingsveien, der også partnernes rolle bør være avgjørende, sa Zelenskyj.

Zelenskyj har tidligere sagt at fredssamtaler vil bli skrinlagt, dersom Russland følger opp sin trussel om å eliminere forsvarerne i Ukraina.

– Eliminering av troppene våre, vil sette en stopper for alle forhandlinger. Vi forhandler ikke verken våre territorier eller vårt folk, skal Zelenskyj ha sagt, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no