Hopp til innhold

Utredning om Grunnlovens miljøparagraf

Etter klimasøksmålet mot staten har Norsk institutt for menneskerettigheter (NIM) gjort en gjennomgang av kravene som stilles til utredninger av olje- og gassprosjekter på norsk sokkel. NIM fikk i oppdrag av regjeringen å utrede hva Grunnlovens miljøparagraf betyr for framtidige godkjenninger av planer for utbygging og drift av petroleumsforekomster (PUD).

NIM konkluderer med at staten ikke lenger kan gi tillatelser til prosjekter som ikke har utredet klimavirkningen av at oljen og gassen brukes i andre land. Og dersom utredningen viser at utslippene ikke er i tråd med 1,5 graders-målet i Parisavtalen, så kan ikke prosjektet godkjennes. NIM peker på at staten ikke har gjort endringer i veilederen for konsekvensutredninger for å følge opp Høyesteretts krav om klimautredninger.

– Dette må få konsekvenser for norsk oljepolitikk. Fram til nå har staten unngått å ta ansvar for utslippene fra norsk olje som forbrennes i utlandet. NIMs utredning understreker at det må endres når nye olje- og gassfelt godkjennes, og at feltene som har blitt godkjent siden dommen forelå må trekkes tilbake, sier Frode Pleym i Greenpeace Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no