Hopp til innhold

– Hindret PST å få opptak

Laila Bertheussen er tilbake i vitneboksen. Formo lurer på om Bertheussen har slettet videoopptak, eller bidratt til at politiet ikke kunne hente disse, i perioden fra 24. til 29. januar.

– Ikke som jeg kan huske, sier Bertheussen.

I en faktura fra Stanley til SMK står det at PST hentet ut video fra kameraene 12. februar. Dette er dagen etter at det ble festet flasker med bensin til Waras bil. I fakturaen fremgår det at det ble hentet ut opptak fra alle kamera fra 10. og 11. februar. Dette ble godkjent av Bertheussen.

Senere kom det en ny forespørsel fra PST om å hente ut alt av tilgjengelige opptak. Formo legger fram en SMS fra Bertheussen i den forbindelse, fra 17. februar 2019.

I SMS-en til Kim Sæter i PST skriver Bertheussen at hun hadde funnet ut at det var opptak fra 21. januar til 10. februar tilgjengelig på maskinen.

Bertheussen skriver også at hun «stengte av opplastingen» av opptakene. Hun er også sint fordi hun hevder å ha blitt fortalt at det kun skulle lagres opptak én uke tilbake i tid.

«Jeg fant da ut at det lå opptak der fra 21. januar til dags dato. Det er ikke ok», skriver Bertheussen i SMS-en.

– Husker du dette? spør Formo.

– Ja, det husker jeg.

– Du skrev at det lå opptak fra 21. januar til 17. februar. Hva gjorde du da?

– Jeg stoppet opplastingen. Ingenting ble fjernet. Jeg var irritert over at de hadde alt lagret, og at de skulle inn til meg på en lørdags kveld. Jeg bare tok ut en ledning, ingenting ble fjernet.

– Da PST skulle hente ut opptakene, var de borte. Kjenner du til hvordan?

– Nei.

– Du ønsket ikke at politiet skulle få tilgang til opptak i perioden hvor brevene ble lagd, i tillegg til flaskehendelsen?

– Jeg har aldri sagt at de ikke skulle få opptak. Du misforstår. Jeg var nyoperert 12. februar, men slapp dem likevel inn. Påfølgende helg var jeg inn og ut av akutten, og ville ikke ha dem inn igjen. Jeg ble irritert fordi det skulle ligge syv dagers opptak, og det viste seg å ikke være sant.

– Men er det ikke en fordel at det kunne være opptak som kastet lys over hvem som hadde gjort det? spør Formo.

– De fikk vel hentet inn alle opptak rundt de dagene? spør Bertheussen.

– De gjorde ikke det, svarer Formo.

– Jeg mente de hadde mye mer overvåkningsmateriale enn vi hadde avtalt. Jeg visste ikke at de ikke fikk med seg alt. Det er et privat hjem, med private mennesker som bor her. Det å ha seks kameraer rundt oss er veldig belastende.

– Så det hadde ikke noe å gjøre med at du kjøpte printer og kvittet deg med 24. januar og 29. januar?

– Nei, overhodet ikke.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no