Hopp til innhold
1. mai tog i Tromsø
Foto: Rune N. Andreassen / NRK

1. mai

Oppsummert

1. mai er arbeidernes dag med markeringer mange steder i Norge og utlandet. I årets tog var det spesielt mange paroler som viste støtte til og solidaritet med Ukraina.

  • LO-lederen hyllet storstreiken

    Storstreiken og den kommende kommunevalgkampen var i fokus i LO-leder Peggy Hessen Følsviks 1. mai-tale, som i år ble holdt på Rjukan.

    – Kraften i dette kollektivet – kraften i arbeiderbevegelsen – fikk vi demonstrert under streiken etter lønnsoppgjøret for to uker siden, sa Følsvik.

    I flere dager sto en rekke norske arbeidsplasser stille idet drøyt 24.000 arbeidstakere fra LO og YS gikk ut i streik. Det var første gang i etterkrigstiden det ble streik i frontfaget i et såkalt mellomoppgjør – der det kun forhandles om lønn. Etter fire dager ble LO og NHO enige om en ramme på 5,2 prosents lønnsvekst.

    – Vi har i nyere tid aldri oppnådd større lønnstillegg for LO-medlemmene enn dette. Dette hadde aldri vært mulig uten den innsatsen og kampviljen vi har sett hos de som har vært ute i streik. De fortjener en ekstra stor takk, sa LO-lederen.

    (NTB)

  • Fire skadd i protester i Tyskland

    Fire personer ble skadd da høyreekstremister og motdemonstranter barket sammen etter en marsj i byen Zwickau øst i Tyskland søndag, ifølge politiet. 37 av høyreekstremistene ble pågrepet.

    Også i Dortmund vest i landet var det sammenstøt mellom høyreekstreme og demonstranter fra venstresiden. Der brukte politiet pepperspray og batonger mot demonstranter fra venstresiden da de angrep politiet og forsøkte å bryte seg gjennom en sperring.

  • 1. mai-demonstrasjoner på Sri Lanka

    I tale etter tale fikk president Gotabaya Rajapaksa og hans mektige familie beskjed om å gi fra seg makten på Sri Lanka. Landet står for tiden i sin verste økonomiske krise noensinne.

    Månedsvis med langvarige strømbrudd, skyhøy inflasjon og akutt mangel på mat, drivstoff og legemidler har utløst en rekke demonstrasjoner mot presidenten over hele landet. Flere tusen samlet seg i Colombo på arbeidernes dag søndag.

    – I over en måned har presidenten barrikadert seg i presidentboligen. Det er på tide at vi drar han ut etter øret og sparker han ut, sa en representant for landets største opposisjonsparti Samagi Jana Balawegaya i sin tale.

    Rajapaksas regjeringskoalisjon droppet sin årlige 1. mai-samling. Men presidenten sa i en uttalelse at han ber alle politiske partier om å «overvinne utfordringene vi står ovenfor».

    (NTB)

    1. mai-markering på Sri Lanka
    Foto: Eranga Jayawardena / AP
  • Vestre: – Behov for mer fellesskap

    Næringsminister Jan-Christian Vestre (Ap) markerte 1. mai på Innlandet. Statsråden besøkte Raufoss, Elverum, Hamar og Tangen.

    Vestre er glad for godt oppmøte på en dag han anser som spesielt viktig i år. Det gjelder krigen i Ukraina.

    – Vi har mange mennesker som opplever usikkerhet og utrygghet. Det å vite at vi står sammen og er opptatt av solidaritet med brødre og søstre i andre land, har noe fint over seg. Det viser også at 1. mai er veldig aktuell og viktig, sier Vestre.

    Næringsministeren er klar på hva som har vært hans hovedbudskap i dag:

    – Det er behov for mer fellesskap, ikke mindre fellesskap. Derfor er vi godt i gang med å styrke felles sykehus, fellesskolen og bidrar til mer omfordelende skattepolitikk der vanlige familier skal få mer å rutte med.

    I tillegg understreker Vestre betydningen av at man stiller opp for Ukraina.

    – Vi kommer til å få mange flyktninger fra Ukraina til Norge. Det er viktig at vi tar dem godt imot med åpne armer, inkluderer dem i våre lokalsamfunn og gir dem trygghet og følelsen av tilhørighet her i Norge.

    Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) taler på 1. mai.
    Foto: Bhanuja Rasiah
  • Tysk politi brukte pepperspray mot demonstranter

    Politiet i den tyske byen Dortmund brukte pepperspray og batonger mot demonstranter fra venstresiden som hadde samlet seg for å demonstrere mot høyreekstreme.

    Demonstrantene angrep politiet og forsøkte å bryte seg gjennom en sperring, ifølge en talsperson for politiet i byen i delstaten Nordrhein-Westfalen.

    En talsperson for gruppen «Autonomen Antifa 170» beskylder politiet for å bruke vold og hevder at flere av demonstrantene hadde blitt skadd.

    Demonstrantene hadde samlet seg for å protestere mot en 1. mai-marsj bestående av rundt 220 høyreekstreme. Da sammenstøtene med politiet fant sted, hadde den marsjen ennå ikke startet, ifølge politiet.

    De høyreekstreme fikk beskjed om å rulle opp en rekke bannere før marsjen startet. Samlinger som formidler en vilje til å bruke vold gjennom paramilitær atferd, er forbudt, sa politiets talsperson.

    (NTB)

    Dortmund, demonstrasjon
    Foto: Bernd Thissen / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no