Hopp til innhold

Vanskelig å fullføre ramadan i Norge

Det synes samisk muslim.

Ramadan

Illustrasjonsfoto

Foto: MOHAMMED BALLAS / AP

Mandag startet muslimenes fastemåned ramadan og troende over hele verden skal faste fra soloppgang til solnedgang fram til 6. juli.

Vi har i den anledning tatt en prat med David Anoar Rifay Holmestrand, som fra fars side har muslimske aner.

I år skal ikke Rifay Holmestrand selv faste, men han har ved tre anledninger feiret ramadan. To ganger mens han var yngre og en gang i Marokko.

– Det går fort å komme seg inn i rutinene, men det blir litt tungt på slutten. Du vet at det går mot slutten, så du har lyst til å holde ut de siste dagene. Det blir for dumt å avslutte midt i eller rett før du er ferdig, forteller han om fastingen.

> Les også: Ramadan: I 30 dager kan muslimer ikke spise, røyke eller ha sex

Kjenne på følelsen av å være fattig

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen, og ett av målene er at muslimene skal føle hvordan det er å være fattig – uten mat og vann.

– De rike og de fattige blir satt på samme nivå, forklarer David Anoar.

David Anoar Rifay Holmestrand

David Anoar Rifay Holmestrand skal ikke faste i år, men han har ved tre anledninger feiret ramadan.

Foto: Privat

I en hel måned skal de avstå fullstendig fra mat, drikke, intimt samvær, røyking og snus fra like før soloppgang til solnedgang.

– Det er litt forskjellig fra hvor i verden man er. Enkelte må faste lenger enn andre på grunn av solsystemet.

Den nordnorske sommeren kan skape et problem for de fastende, og vi lurer på hvordan man skulle gjennomført ramadan i Nord-Norge.

– Det har jeg faktisk ikke studert, ler Rifay Holmestrand. Det er et godt spørsmål. Men det er vel et tidspunkt hvor sola ikke synes like godt, jeg har ikke tenkt så mye over det. Det er muslimer som bor her oppe og som sikkert faster, men de har vel egne rutiner på det der.

> Les også: Sola skaper problemer for ramadan

Av de tre gangene David Anoar Rifay Holmestrand har fullført ramadan, synes han det var lettest å gjennomføre det i Marokko.

– Der gjør alle det samtidig som deg. Da føler man på en måte at man dytter hverandre litt i ryggen Her i Norge er det litt vanskelig fordi her ser du at folk spiser og drikker mens det er varmt ute. Du står du på en måte litt mer alene.

– Når jeg gjorde det i Marokko så var det opptil 35-40 varmegrader i sola og det gikk fint. Du vet at du gjør det for en god sak, kanskje ikke en god sak direkte, men en god sak i følge Koranen, forklarer han.

Hør hele intervjuet med Rifay Holmestrand her: